Історичний день: Україна отримала рішення про надання Томосу про автокефалію
Категорія
Україна
Дата публікації

Історичний день: Україна отримала рішення про надання Томосу про автокефалію

Історичний день: Україна отримала рішення про надання Томосу про автокефалію
Джерело:  online.ua

У четвер, 11 жовтня, на засіданні Синоду Вселенського патріархату прийняли рішення про затвердження надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві, повідомляє ONLINE.UA.

Відповідне рішення затверджено Синодом 11 жовтня у Стамбулі.

"Його святість, Вселенський патріарх Варфоломій на регулярній сесії із 9 по 11 жовтня 2018-го обговорив такі питання на своєму порядку денному. Святий Синод обговорив питання помісної церкви в Україні, яку вважаю своєю законною територією, і заслухав звіт екзархів в Україні. Перше – поновити рішення, яке вже було зроблене. Екуменічний патріархат продовжує процедуру надання Томосу Українській церкві", - заявив митрополит Гальський Емануїл.

Окрім того, Константинополь застерігає українців від захоплення і відвоювання церков і монастирів в Україні.

Президент України Петро Порошенко прокоментував важливе рішення.

"Як і велить Святе Письмо, ми з вами точно не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна держава. Чому вони так б’ються за це? Бо імперія втрачає один із останніх важелів впливу. Томос – це фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Для нас власна церква – гарантія духовної свободи. Це – запорука суспільної злагоди. Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською Православної Церкви. І називати її так само і будемо для того, щоб полегшити розуміння. Але в той самий час я гарантую, що держава захистить, і не треба їх лякати, права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно приймуть рішення вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину Помісну Православну Українську Церкву", - зазначив Петро Порошенко.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  в Болгарії відмовили Росії в переговорах по автокефалії України і встали на сторону УПЦ в питанні незалежності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?