Державної церкви в Україні не буде: Порошенко дав гучні гарантії українцям
Категорія
Україна
Дата публікації

Державної церкви в Україні не буде: Порошенко дав гучні гарантії українцям

Державної церкви в Україні не буде: Порошенко дав гучні гарантії українцям
Джерело:  online.ua

У неділю, 14 жовтня, український глава Петро Порошенко виступив на Софійській площі в Києві під час подячної молитви за автокефалію України. Він гарантував, що державної церкви в Україні ніколи не було і не буде, повідомляє ONLINE.UA.

Президент України підкреслив, що ніхто нікого не буде "запрошувати" силою в освячену Томосом православну церкву. Він запевнив, на українців, які вирішать залишитися прихожанами тієї церковної структури, яка єдина з РПЦ, не буде чинитися ніякого тиску, а їх вибір будуть поважати.

Український глава також гарантував захист тим священикам та прихожанам церкви Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти "з-під Москви", щоб творити єдину православну помісну церкву України. Порошенко підкреслив, що розвиток незалежної церкви України не може бути підставою для насильства, розбрату і протистояння.

"Як тільки побачите людей, які закликають" взяти "Києво-Печерську лавру, храм або монастир - знайте, це московська агентура! Не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну всередині держави", - заявив президент України.

Порошенко додав, що надавши автокефалію українській церкви Вселенський Патріарх остаточно проголосив незаконною анексію Київської митрополії Москвою, яка була проведена ще в 17 столітті. Також президент України вважає, що питання Томосу про автокефалію УПЦ виходить далеко за межі церковного життя.

"Це питання нашої незалежності, питання нашої національної безпеки, питання нашої державності. Це питання всієї світової геополітики. І якщо це не так, то чому тоді рішення Вселенського патріарха позавчора обговорювалося на Раді безпеки Російської Федерації під головуванням Путіна?", - додав Порошенко.

Президент також заявив, що Україна продовжить втілювати свої прагнення по вступу в ЄС і НАТО, а автокефалія стане однією з основ "нашого власного шляху розвитку, розвитку України та розвитку української нації".

Молебень на Софійській площі Києва за автокефалію України - онлайн-трансляція (відео):

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у патріарха Московського Кирила пригрозили жорсткою відповіддю Константинополю за автокефалію Української православної церкви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?