Цунамі в Європі: вчені зробили тривожний прогноз
Категорія
Події
Дата публікації

Цунамі в Європі: вчені зробили тривожний прогноз

Цунамі в Європі: вчені зробили тривожний прогноз
Джерело:  online.ua

Вулкан Етна, який розташований на італійському острові Сицилія, повільно й неминуче сповзає в Середземне море - вчені попереджають, що це може спровокувати цунамі, передає ONLINE.UA з посиланням на Science Alert.

"Весь схил знаходиться в русі через сили тяжіння. Тому цілком можливо, що він може катастрофічно зруйнуватися, що може викликати цунамі в усьому Середземномор'ї", - пояснює геофізик Хейдрун Копп з Центру геоморфологічних досліджень Гельмгольца в Німеччині.

Варто зазначити, що точна причина повільного ковзання Етни із середньою швидкістю 14 міліметрів на рік поки повністю не пояснена. Раніше вважалося, що зрушення може бути викликане наростанням тиску магми всередині вулкана. Згідно з результатами нових досліджень, повільне ковзання вулкана в Середземне море епізодичне і в основному обумовлено нестабільністю через гравітаційні сили, а не динамікою магми.

"У випадку вулкана Етна наш аналіз деформації берегової лінії має на увазі велику небезпеку для руйнування схилу, ніж передбачалося раніше, оскільки глибоке гравітаційне ковзання може потенційно привести до катастрофічного руйнування", - стверджують вчені.

Як повідомляв ONLINE.UA,  NASA об’єднало результати спостереження за біосферою Землі, зібрані за останні кілька десятків років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?