10 порад, як обрати правильну розстановку меблів у малогабаритній квартирі
Категорія
Технології
Дата публікації

10 порад, як обрати правильну розстановку меблів у малогабаритній квартирі

10 порад, як обрати правильну розстановку меблів у малогабаритній квартирі
Джерело:  online.ua

Про дизайн великих і маленьких квартир кажуть такими ж кліше, як про жіночі фігури. Чорний колір зменшує, вертикальна смужка подовжує, великі аксесуари виглядають громіздко - ось це ось все. Але у кожного окремо взятого житла є свої особливості, як і у людського тіла, і нерозумно підлаштовувати його під стандарти, не звертаючи уваги на контекст.

Якщо ви живете в невеликій квартирі, це не означає, що вам потрібно всіма силами довести світові, що не така вже вона й маленька - красивою, затишною і зручною її можна зробити і без таких хитрощів. Давайте розберемося, як саме: на порядку денному - меблі для малогабаритних квартир.

Ми розпитали дизайнера Андрія Сокруту, засновника студії Andrey Sokruta workshop, про те, які меблі вибрати для маленької квартири і як правильно її розставити. Впевнені, серед десяти рад ви знайдете для себе пару-трійку актуальних.

1. Вбудована побутова техніка

Ця історія стара, як світ: потрібна пральна машинка, а поставити - нікуди. І вже тим більше посудомийну нікуди. Про сушарку і думати страшно. Щоб «два рази не вставати», краще продумувати все це заздалегідь і замовляти кухонний гарнітур для вбудованої побутової техніки. Робиться все це разом з фахівцями, які знають, що і як розташувати, щоб заощадити простір і зробити кухню максимально зручною.

Фото: Andrey Sokruta workshop

2. Відкриті полки

У невеликих квартирах особливо гостро стоїть питання збереження речей, але велика кількість шаф і шафок здатна зменшити площу приміщення рази в півтора, принаймні візуально. Більш простий, цікавий і економний варіант - відкриті полиці. Книги і деяка посуд можуть жити на них і просто так, надаючи інтер'єрної композиції додатковий затишок, а інші речі можна упакувати в симпатичні кошики і органайзери.

Фото: Andrey Sokruta workshop

3. «Легкі» меблі

Витончені лаконічні меблі - елегантні, на тонких ніжках, з дрібної фурнітурою - візуально здаються легкими і відкривають більше простору. Але підійде такий варіант не всім - якщо у вашій квартирі низькі стелі, і вам здається, що вони буквально «тиснуть» на голову, приземкуваті меблі можуть візуально зробити їх вище.

Фото: Andrey Sokruta workshop

4. Функціональна перегородка

В однокімнатних квартирах, де вітальню доводиться об'єднувати і зі спальнею, і нерідко з робочим кабінетом, зазвичай радять розділяти функціональні зони за допомогою світла і кольору. Але багатьом до вподоби більш матеріальні способи зонування, і якщо вже городити ширму, то нехай це буде двостороння шафа або стелаж. Використовувати його для поділу набагато раціональніше, ніж поставити біля стіни, а кімнату розмежовувати додаткової перегородкою.

Фото: Andrey Sokruta workshop

5. Барна стійка

Інша ситуація: вітальню доводиться поєднувати з кухнею, щоб остання перестала нагадувати комірчину. Роль витонченої і функціональної перегородки може виконати барна стійка - якщо сім'я у вас невелика, стійка взагалі може успішно замінити собою обідній стіл.

Фото: Andrey Sokruta workshop

6. Трансформери

Відкидний стіл, стіл-книжка, ліжко з висувними ящиками, диван з нішами і полками, порожнисті пуфи - багатофункціональні меблі завжди до речі, а тим більше в невеликій квартирі.

Фото: Andrey Sokruta workshop

7. Місце для дивана

У маленьких приміщеннях часто радять ставити диван під стіну, щоб він не «перерізав» простір. Але якщо ви поєднуєте вітальню зі спальнею або кабінетом, поставити диван по центру - відмінний варіант, щоб розділити кімнату на відповідні зони.

Фото: Andrey Sokruta workshop

8. У куток!

У маленькій-маленькій кімнаті, де нічого ні з чим не потрібно поєднувати, а потрібно лише просто вмістити все необхідне, громіздкі меблі бажано ставити в кут - шафа, ліжко, робочий стіл. У таких випадках краще зробити так, щоб вільний простір було «сконцентрований» посередині кімнати, ніж «розсіяний» - від ділянки 2х2 більше користі, ніж від кількох «плям».

Фото: Andrey Sokruta workshop

9. Сховатися від всіх

Якщо кімната не тільки маленька, але ще і має нішу в стіні (альков або еркер), найкраще використовувати цей затишний куточок з користю: поставити туди ліжко, диван або робочий стіл. Ефект «поглиблення» в стіну допомагає відгородитися від навколишнього простору, зосередитися і розслабитися.

Фото: Andrey Sokruta workshop

10. З видом на місто

Головне правило - в маленькій квартирі меблів не повинно бути занадто багато. Мінімум предметів - максимум функціоналу. І якщо в вітальні вам нікуди ставити пуфи або стільці для потенційних гостей, відмінне місце для сидіння можна обладнати на підвіконні - щось на кшталт імпровізованого дивана. На такому і попрацювати з ноутбуком можна, і книгу почитати, і випити чашку чаю або келих вина.

Фото: Andrey Sokruta workshop

Раніше ONLINE.UA вже розповідав, як облаштувати гардеробну своєї мрії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?