Ще в одному місті України російську мову позбавили регіонального статусу
Категорія
Україна
Дата публікації

Ще в одному місті України російську мову позбавили регіонального статусу

Ще в одному місті України російську мову позбавили регіонального статусу
Джерело:  online.ua

У Херсоні приняли офіційне рішення по російській мові. Депутати міської ради проголосували за скасування регіонального статусу для російської мови, який діяв з літа 2012 року, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Херсонские Вести.

За те, щоб позбавити російську мову статусу регіональної, проголосували 33 з 38 депутатів міськради Херсона. Троє з депутатів відмовилися голосувати за це рішення.

Нагадаємо, російська мова отримала статус регіональної в Херсоні в серпні 2012 року, коли президентом України був Віктор Янукович. Цей статус передбачав встановлення офіційного використання російської мови в роботі місцевих органів самоврядування.

На початку 2018 року Конституційний суд України скасував дію Закону про засади мовної політики, на підставі якого російська мова отримала в Херсоні статус регіональної. Влітку цього року суд прийняв рішення по Миколаєву, де, також як і в Херсоні, російська мова мала статус регіональної. Суд визнав, що рішення облради щодо надання російській мові статусу регіональної, було недійсним.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент України Петро Порошенко підписав важливий указ для посилення позицій української мови в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?