Генсек Ради Європи: Росія несе відповідальність за ситуацію в окупованих Криму та Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Генсек Ради Європи: Росія несе відповідальність за ситуацію в окупованих Криму та Донбасі

Генсек Ради Європи: Росія несе відповідальність за ситуацію в окупованих Криму та Донбасі
Джерело:  online.ua

Всю відповідальність за порушення прав людини на окупованих територіях Криму і Донбасу несе Росія.

З такою заявою виступив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд під час зустрічі з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Людмилою Денисовою, повідомляє ONLINE.UA.

В ході переговорів Ягланд запевнив, що Рада Європи визнає повний контроль Росії над ситуацією в окупованих Криму і на Донбасі. Також генсек РЄ обговорив з Денисовою проблему українських політв'язнів, яких забороняють відвідувати в РФ.

"Основна частина розмови була присвячена темі політв'язнів. Домовленості про синхронне взаємне відвідування не реалізовані. РФ досі не надала можливості провести зустрічі (з політв'язнями - ред.) ... З омбудсменом РФ Тетяною Москалькової ... є діалог, який ні до чого не приведе, оскільки мандат омбудсмена в РФ не дозволяє їй приймати рішення", - пояснила Денисова ситуацію.

Вона попросила Ягланда сприяти тому, щоб всі незаконно засуджені і утримувані в Росії українські політв'язні якнайшвидше повернулися додому, а ті ув'язнені, які утриуються в тюрмах на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей були переведені у в'язиці, розташовані на підконтрольних Києву територіях. За словами Денисової, за чотири роки українці подали понад 900 звернень з проханням відбувати покарання на території України, але повернути вдалося лише 300 осіб з Донецької області, а з Луганської - жодного.

Крім проблеми політзаклююченних, Денисова і Ягланд обговорили проблеми з соціальним забезпеченням в окупованих Криму та Донбасі, а також недостатню увагу, яка приділяється внутрішньо переміщеним особам.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що представники Парламентської асамблеї НАТО закликали країни посилити тиск на Росію, так як вона відповідальна за порушення прав людини не тільки в Україні, але і в Південній Осетії, і в Абхазії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?