Це тільки початок: МВФ вимагає подальшого підвищення ціни на газ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Це тільки початок: МВФ вимагає подальшого підвищення ціни на газ

Це тільки початок: МВФ вимагає подальшого підвищення ціни на газ

В рамках домовленості України з МВФ ціна на газ для населення може зрости ще на 40%, адже програма співпраці з кредитором передбачає доведення ціни до ринкової, передає ONLINE.UA з посиланням на "Економічну правду".

Вказано, що "ринкова ціна" розраховується на базі імпортного паритету — середньої ціни на імпортний газ за певний період.

"Ця складова в структурі ціни на газ для споживачів є найбільшою. Вона включає прогнозну ціну на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), а також вартість транспортування газу від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію та Словаччину. Якщо раніше йшлося про разове підвищення тарифів, зараз те ж саме пропонується зробити в кілька етапів. У України є рік на це", - сказано в повідомленні.

Джерела видання, знайомі з ходом переговорів і позицією кредитора, вказують на те, що в МВФ впевнені, що не виконати такі "пільгові умови" підвищення ціни на газ Україна не зможе. За попередніми даними, кредитор чекає на чергове підвищення навесні наступного року — на 15%, а наступне заплановане на осінь 2019 року.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що  в МВФ ухвалили рішення по новій кредитній програмі для України на суму 3,9 млрд доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?