Саміт в Стамбулі по Сирії: головні підсумки переговорів Путіна, Меркель, Ердогана і Макрона
Категорія
Політика
Дата публікації

Саміт в Стамбулі по Сирії: головні підсумки переговорів Путіна, Меркель, Ердогана і Макрона

Саміт в Стамбулі по Сирії: головні підсумки переговорів Путіна, Меркель, Ердогана і Макрона

У Стамбулі відбувся саміт щодо Сирії, в якому взяли участь президент Росії Володимир Путін, канцлерка Німеччини Ангела Меркель, президент Туреччини Реджеп Ердоган і французький лідер Емануель Макрон. Під час переговорів сторони досягли важливих домовленостей - вони зійшлися на думці, що конфлікт в Сирії зможе зупинити тільки політичне рішення, повідомляє ONLINE.UА з посиланням на DW.

У заключному комюніке сторін - учасниць саміту, який відбувся 27 жовтня в Стамбулі, мовиться, що Путін, Меркель, Ердоган і Макрон домовилися підтримувати територіальну цілісність Сирії і посилити підтримку по поверненню сирійських біженців додому. Також в документі лідери Франції, Росії, Туреччини та Німеччини закликали до створення до кінця року координаційного комітету під егідою ООН для розробки конституційної реформи, яка стане стартом для проведення вільних і прозорих виборів в Сирії.

"Я дуже задоволена, що ми змогли надати політичного процесу певний імпульс, певне прискорення", - заявила Меркель по Ітаги саміту, відзначивши, що учасники переговорів взяли на себе велике зобов'язання не допустити подальшої гуманітарної катастрофи в Сирії.

Ердоган, коментуючи підсумки саміту, назвав переговори продуктивними, а Путін заявив, що учасники зустрічі "згодні в головному - домогтися довгострокової стабільності в Сирії можна тільки політико-дипломатичними засобами". У свою чергу, президент Франції Емануель Макрон заявив про неприйнятність військової операції в Ідлібі, підкресливши, що її проведення може викликати нову хвилю біженців.

Також в ході переговорів сторони домовилися направити сили на розширення гуманітарної допомоги Сирії для відновлення інфраструктури і створення комітету, який розробить нову конституцію Сирії.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Путін пригрозив нової військовою операцією в сирійському Ідлібі, якщо бойовики продовжать провокації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?