Пора додому: в Росії біженців з Донбасу видворяють в Україну
Категорія
Події
Дата публікації

Пора додому: в Росії біженців з Донбасу видворяють в Україну

Пора додому: в Росії біженців з Донбасу видворяють в Україну
Джерело:  online.ua

Українці, які переїхали з окупованого Донбасу до Росії і отримали там тимчасовий притулок як біженці, масово скаржаться на те, що "нова батьківщина" більше не хоче їх приймати. Біженці Донбасу повідомляють, що їм не продовжують тимчасовий притулок, а в органах МВС РФ масово видют на руки українські паспорти для повернення додому.

Громадяни України, які стали біженцями з Донбасу, розповіли про "пресинг" в Росії в інтерв'ю російському виданню "Комерсант", повідомляє ONLINE.UА.

Емігранти повідомили, що в 2018 році продовжити статус тимчасового притулку в Росії стало майже неможливо. Замість переоформлення документів в органах МВС видають на руки українські паспорти і видворяють беженців з Донбасу назад в Україну.

Біженка з Луганська розповіла, що після публікацій скарги в ЗМІ їй продовжили реєстрацію в муніципальній готелі Старого Оскола до 18 серпня 2019 року. Але попередили, що за цей час вона повинна оформити дозвіл на тимчасове перебування (ДТП) і регулярно звітувати в міграційній службі про зроблені кроки, так як "в наступний раз притулок не продовжать".

"На оформлення ДТП потрібні великі гроші, більше 30 тис. руб., моя зарплата на фабриці в 12-17 тис. руб. не дозволяє мені відкласти таку суму", - скаржиться вона на неможливість виконати вимоги російської влади.

При цьому "не солодко" доводиться і бойовикам з Донбасу, які втекли до Росії.

"Є випадки, коли людей, які брали участь в незаконих збройних формуваннях на Донбасі, рішенням суду виселяли на Україну. Про їх участь у військових діях проти української армії було відомо, цим людям на Україні загрожувала лава підсудних, але з РФ їх все-одно видворяють", - йдеться в матеріалі джерела.

Там же зазначено, що "рятує" бойовиків Донбасу, яких російська влада видворяє в Україну, уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, яка зупиняє їх видворення. Але все одно подібні рішення продовжують приймати і українцям, яким загрожує тюремний термін на батьківщині за участь у збройному конфлікті на Донбасі, доводиться повертатися в Україну та відповідати за свої злочини.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що російська влада зобов'язує мешканців окупованого Донбасу поміняти номера авто на українські. Машини з номерами "ЛДНР" не визнаються російським митниками, тому їх не пропускають на територію РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?