Чому ціни в Україні зростають швидше за прогноз - пояснення НБУ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому ціни в Україні зростають швидше за прогноз - пояснення НБУ

Чому ціни в Україні зростають швидше за прогноз - пояснення НБУ
Джерело:  online.ua

В НБУ заявили, що погіршили прогноз інфляції на 2018 рік з 8,9% до 10,1% через стрімке зростання світових цін на енергоресурси і пшеницю, а також більш істотне, ніж очікувалося, зростання зарплат в Україні, передає ONLINE.UA з посиланням на інфляційний звіт регулятора.

У документі зазначається, що розширення споживчого попиту, високі темпи зростання зарплат, недавнє стрімке зростання цін на нафту - всі ці фактори будуть відображатися на споживчій інфляції і в наступному році.

"У результаті інфляція буде залишатися на рівні, вищому від цільового діапазону довше, ніж очікувалося раніше. Якщо в липні Національний банк прогнозував входження інфляції в цільовий діапазон (5%+/- 1 п.п.) в кінці 2019 року, то зараз очікується, що до кінця наступного року інфляція знизиться до 6,3%", - говориться в повідомленні.

За останніми прогнозами НБУ, інфляція увійде в межі цільового діапазону в першому кварталі 2020 року і досягне середньострокової мети 5% в кінці 2020 року.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що підвищення ціни на газ для українців до 8550 гривень за тисячу кубометрів, рішення про яке прийняв Кабмін в кінці жовтня, стане не останнім найближчим часом. У 2019 газ може подорожчати майже до 10 тисяч гривень за 1000 м3, а в 2020 році — до 12 тисяч.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?