РПЦ може втратити автокефалію: у Вселенському патріархаті виступили з гучною заявою
Категорія
Світ
Дата публікації

РПЦ може втратити автокефалію: у Вселенському патріархаті виступили з гучною заявою

РПЦ може втратити автокефалію: у Вселенському патріархаті виступили з гучною заявою
Джерело:  BBC

Російська православна церква може втратити автокефалію, якщо продовжить виступати проти незалежності Української православної церкви і тим самим проти рішення Вселенського патріархату.

Про це заявив представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков архієпископ Тельміський Іов (Геча), передає ONLINE.UA з посиланням на ВВС.

Архієпископ підкреслив, що Константинополь сподівається, що РПЦ схаменеться і повернеться до Константинополя, так як Вселенський престол не бажає рвати з нею стосунки.

"Але якщо така ситуація буде тривати довгий час, звичайно, Вселенський престол буде змушений приймати певні рішення, щоб забезпечити єдність церкви. Вселенський патріарх юридично має абсолютне право проголошувати автокефалію, тому що це його привілей. Тому, якщо РПЦ сумнівається в цьому, вона повинна відректися від власної автокефалії", - пояснив представник Вселенського патріархату.

Він також нагадав, що патріарший статус РПЦ був дан в XVI столітті Вселенським патріархом Єремією II. У цьому документі, за словами архієпископа Тельміського Іова, чітко прописано, що "московському архієрею дається право називати себе патріархом при тому, що він повинен визнавати Константинопольського патріарха як свого главу".

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше архієпископ Тельміський Іов заявив, що в Україні фактично не існує УПЦ Московського патріархату, оскільки Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?