Миротворці на Донбас та звільнення політв'язнів: головні підсумки переговорів Порошенко і Ердогана
Категорія
Політика
Дата публікації

Миротворці на Донбас та звільнення політв'язнів: головні підсумки переговорів Порошенко і Ердогана

Миротворці на Донбас та звільнення політв'язнів: головні підсумки переговорів Порошенко і Ердогана
Джерело:  online.ua

Український президент Петро Порошенко перебуває з офіційним візитом в Туреччині, де провів переговори з турецьким лідером Реджепом Ердоганом. Зустріч лідерів України і Туреччини тривала близько 1,5 годин в закритому форматі, після неї Порошенко і Ердоган взяли участь в засіданні стратегічної ради, повідомляє ONLINE.UA.

Головними темами переговорів Порошенко і Ердогана стали ситуація на Донбасі, в Криму і в Азовському морі, а також звільнення українських політв'язнів. Обговорили президенти зону вільної торгівлі між країнами, а також підписали важливі документи про двосторонню співпрацю.

Порошенко, обговорюючи Донбас з Ердоганом, запропонував відправити на схід України турецьких військових у вигляді миротворців. Президент Туреччини в свою чергу запевнив, що Анкара не має наміру визнавати приєднання Криму до Росії, а її зовнішньополітична лінія полягає в підтримці суверенітету, незалежності, територіальної цілісності і політичної єдності України.

Також президенти України і Туреччини домовилися про продовження координації роботи зі звільнення українських бранців Кремля. Українська сторона вже передала турецьким колегам список українських політв'язнів, який, за словами Ердогана, вже передали в Росію.

"На цей раз ми отримали більш довгий список, який відразу ж передали російській стороні. Бажаю, щоб ми стежили за цим процесом і були успішні в його вирішенні", - зазначив Ердоган, не уточнивши, чи ініціює він переговори з Путіним з цього питання.

У свою чергу Порошенко підкреслив, що зараз за свободу українських політв'язнів піклується не тільки він і Ердоган, а й весь світ.

"Це питання позавчора стояло під час наших переговорів з канцлеркою Німеччини Меркель, я це буду піднімати під час візиту в Гельсінкі 7 числа і Парижі - 11 (листопада). Ми будемо робити все можливе, щоб і Олег Сенцов, і Сущенко, і Балух та інші політв'язні якомога швидше опинилися вдома. І міжнародна підтримка відіграє тут вирішальну роль", - додав Порошенко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Порошенко під час візиту до Туреччини зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм, з яким підписав історичну угоду про створення незалежної української церкви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?