Росія повинна змиритися: патріарх Варфоломій гучно поставив на місце РПЦ по автокефалії України
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія повинна змиритися: патріарх Варфоломій гучно поставив на місце РПЦ по автокефалії України

Росія повинна змиритися: патріарх Варфоломій гучно поставив на місце РПЦ по автокефалії України
Джерело:  online.ua

Вселенський патріарх Варфоломій закликав Росію змиритися з автокефалією української церкви, так як українські віряни мають право на незалежність. Він дав пораду РПЦ залишити в спокої Україну, зробивши це так, як Вселенський Патріархат зробив з Балканами.

З такою заявою патріарх Варфоломій виступив на зустрічі з митрополитом Неакрінійським і Каламарійським Іустином, який підтримав дії Вселенського патріарха в питанні надання Томосу Україні, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на росЗМІ.

"РПЦ важко зрозуміти, як Вселенський Патріархат звільнив так багато народів на Балканах, чим послабив себе, але визнав їх право на внутрішнє самоврядування, незалежність церковну, автокефалію і видав томоси про створення помісних незалежних церков. Так і Москві варто визнати, що український народ, який вона в порядку не православному отримала на кілька століть в свою юрисдикцію, або точніше в управління, що цей майже п'ятдесятимільйонним народ має право на церковну незалежність, на автокефалію", - заявив Варфоломій.

Він підкреслив, що протистоячи незалежності української церкви, РПЦ "зіткнулася" з Константинополем. Але нагадав, що Вселенський патріархат наділений правом видавати Томос на автокефалію, тому Московському патріархату доведеться змиритися з незалежністю УПЦ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в РПЦ виступили з резонансною заявою - там вирішили, що Константинополь більше не є центром православних церков.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?