Українські лікарі не готові до нової медичної реформи, тому що вона неповноцінна, - Розумна Сила (відео)
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українські лікарі не готові до нової медичної реформи, тому що вона неповноцінна, - Розумна Сила (відео)

Українські лікарі не готові до нової медичної реформи, тому що вона неповноцінна, - Розумна Сила (відео)

Про те, що третина українців проживають в сільській місцевості, і ці люди фактично опинилися відрізані від нормальної медичної допомоги, у відеоблозі на YouTube-каналі партії «Розумна Сила» заявила голова Дніпропетровської обласної організації цієї політичної сили, заслужений лікар України, Ірина Спіріна. Про це повідомляє ІА «Українські новини», передає ONLINE.UA.

«Охорона здоров'я сьогодні не регулюється державою. А катастрофічна нестача кадрів призвела до нестачі амбулаторій та фельдшерських пунктів. Без грошей ніякої оснащеності не буде», – зазначила політик.

Вона розповіла, що питання якості та повноцінності медичної допомоги безпосередньо пов'язано з недофінансуванням. Крім фінансування існує інша проблема – кількість проживаючих людей в Україні з розрахунку на потребу в медичній допомозі. «Коли проводилася реформа, Міністерству охорони здоров'я потрібно було подумати про інститут кадрів і підготувати їх як для сільської місцевості, так і для міста», – додала політик. – «А їх в селах просто немає! Що відбувається сьогодні в районах і селах? Сьогодні запросто можна будівлі, які належали медицині, продати, вивести зі структури охорони здоров'я та віддати у приватні руки або здати в оренду. Звідси відбувається скорочення будівель, а це веде до скорочення робочих осіб».

Політик підняла також питання міграції фахівців: «Дуже багато сьогодні докторів і середнього медперсоналу їде за кордон. А чому виїжджають? Тому що мізерні заробітні плати. Якість медичної допомоги страждає, зокрема, і тому, що престиж лікарської спеціальності знизився».

Політик розповіла, що амбулаторія являє собою цілий конгломерат, який статистично прописаний в інструкції Міністерства охорони здоров'я: «Це сімейний лікар, педіатр, лаборант, фельдшер і машина невідкладної допомоги, яка буде обслуговувати дану лабораторію. Але на практиці нічого цього немає, оскільки знов-таки немає фахівців, немає фінансування. Через це оперативно надати медичну допомогу в багатьох селах практично неможливо».

Нагадаємо, що 18 вересня 2018 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України від 08.06.2018 року №1097 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 березня 1993 року №54 «Про затвердження Переліку робіт, на яких встановлюються доплати за несприятливі умови праці працівникам організацій та установ медичної освіти України». Згідно з документом, з жовтня 2018 року співробітникам медичних навчальних закладів, які працюють у шкідливих умовах (з інфекційними хворими, із хворими на туберкульоз, в умовах підвищеного магнітного, рентгенівського випромінювання тощо) припиняють виплачувати відповідні доплати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?