Експерти оцінили ймовірність початку війни між Україною та РФ в Азовському морі
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти оцінили ймовірність початку війни між Україною та РФ в Азовському морі

Експерти оцінили ймовірність початку війни між Україною та РФ в Азовському морі
Джерело:  online.ua

Експерти американської аналітично-розвідувальної агенції Stratfor вважають, що останні події вказують на те, що агресія Росії в Україні може перекинутися і на Азовське море. Протистояння в Азовському морі спровокувало будівництво російського мосту, який з'єднує окупований Крим та материкову територію Росії. Напруга зросла в результаті обмеження руху українських кораблів з боку Москви. Ескалація конфлікту може мати серйозні наслідки, передає ONLINE.UA.

За словами експертів, позиції Росії в регіоні поблизу Чорного моря значно сильніші, ніж українські, оскільки у ВМС України є лише 66 бойових допоміжних суден та 11 тисяч солдатів. Водночас російський Чорноморський флот в окупованому Севастополі нараховує понад 2800 суден і 25 тисяч моряків.

"В середньому українські кораблі слабші, ніж їхні російські вороги. Хоч Росія не має постійної присутності в Азовському морі, однак, зараз в акваторії перебуває 40 її військових кораблів. До того ж вона легко може перекинути необхідні сили з окупованого Криму.Відтак допомога США буде критично важливою для України у завданні вистояти в Азовському морі. Однак, на думку авторів, в короткостроковій перспективі США не мають реалістичних можливостей допомогти українському флоту", - сказано в повідомленні.

На думку експертів, будь-які дії з боку США можуть поглибити конфлікт.

"Разом із зростанням російської загрози на Сході України стає вірогіднішим і початок війни між Києвом і Москвою в Азовському морі. При цьому російське блокування кораблів в акваторії може вилитися також в загострення конфлікту між Росією і Заходом. Відтак Вашингтон обміркує свої можливі рішучі дії на боці Києва", - сказано в матеріалі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в США заступилися за Україну перед Росією і закликали Москву припинити дестабілізувати ситуацію в Азовському морі, блокуючи міжнародні перевезення в українські порти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?