Підтримують автокефалію, незважаючи на шалений тиск: Порошенко все ж зустрівся з ієрархами УПЦ МП
Категорія
Україна
Дата публікації

Підтримують автокефалію, незважаючи на шалений тиск: Порошенко все ж зустрівся з ієрархами УПЦ МП

Підтримують автокефалію, незважаючи на шалений тиск: Порошенко все ж зустрівся з ієрархами УПЦ МП
Джерело:  BBC

Увечері 13 листопада український глава Петро Порошенко все ж зустрівся з деякими ієрархами УПЦ МП, які зважилися прийти з ним на зустріч в Український дім. Їх зустріч проходила в закритому режимі, але після її завершення стало відомо, що представники МП підтримують автокефалію і створення єдиної Помісної православної церкви в Україні, незважаючи на шалений тиск з боку МП.

Подробиці зустрічі Порошенко і ієрархів УПЦ МП повідомив радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, повідомляє ONLINE.UА з посиланням на ВВС Україна.

За даними джерела, на зустрічі з Порошенком були присутні як мінімум три ієрархи УПЦ МП. З українським президентом вони обговорили переговори з патріархом Варфоломієм, а також запевнили, що досить велика частина єпископату УПЦ МП виступає за створення єдиної Помісної православної церкви в Україні. Ієрархи також розповіли про шалений тиск, який на них чиниться, тому, на їхнє прохання, їх імена не розкриваються.

Глава УПЦ МП архієпископ Климент відреагував на зустріч ієрархів з Порошенком. Він заявив, що не знав про неї, а також "дипломатично" підкреслив, що єпископи МП вільні люди, які можуть зустрічатися з ким завгодно.

Слід зазначити, що в УПЦ МП до цього зірвали заплановану зустріч з Петром Порошенком з питання автокефалії. Там знайшли привід, щоб відмовитися від діалогу, заявивши, що погодяться на бесіду з президентом України тільки на території Києво-Печерської Лаври, а не в Українському домі. Порошенко відмовився проводити зустріч в Лаврі і заявив представникам УПЦ МП, що все ще відкритий до діалогу.

Додамо, що 13 листопада УПЦ МП провела собор в Україні, який прийняв рішення про припинення євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом. Там звинуватили Константинополь в тому, що він "став на шлях розколу" через автокефалію України.

"Прийнявши таке антиканонічне рішення, визнавши розкольників в сущому сані, Константинопольський патріархат, згідно з церковними правилами, сам став на шлях розколу. У зв'язку з цим євхаристійне спілкування Української православної церкви з Константинопольським патріархатом в даний час неможливо і припиняється", - йдеться в постанові собору УПЦ МП, який також прийняв рішення не брати участь в створенні єдиної української помісної церкви.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що в УПЦ МП виступили категорично проти зміни назви на РПЦ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?