Вибори в об'єднаних територіальних громадах пов'язані з високим рівнем корумпованості (відео), - Розумна Сила
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вибори в об'єднаних територіальних громадах пов'язані з високим рівнем корумпованості (відео), - Розумна Сила

Вибори в об'єднаних територіальних громадах пов'язані з високим рівнем корумпованості (відео), - Розумна Сила
Джерело:  apostrophe.ua

Про те, що вибори в об'єднаних територіальних громадах пов'язані з високим рівнем конкурентності та корумпованості, зазначив у відеоблозі на YouTube-каналі партії «Розумна Сила» експерт цієї політичної сили Андрій Бодров, прокоментувавши реформу децентралізації. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Апостроф".

«Еліти зрозуміли, що бюджетний потік повільно, але вірно стікає з районного рівня до місцевих громад, до ОТГ. Я знаю випадки, коли голова районної ради складав свої повноваження і пішов балотуватися головою в ОТГ, хоча ця ОТГ не має жодного відношення до того району, який раніше він очолював», – заявив експерт.

Він зазначив, що на даний момент важливо вирівняти швидкість росту кількості громад та кількості грошей, які резервуються в держбюджеті на функціонування цих громад, оскільки фінансування зараз впало. «Якщо раніше 1 млрд субвенцій з держбюджету розподілявся між 150 громадами, то сьогодні 1,5 млрд гривень розподіляється між майже 400 громадами. Тобто, кожна громада отримує менше і, відповідно, може витрачати мало на утримання соціальної, медичної, освітньої структури», – зазначив він.

Ідею створення і саму роботу ОТГ експерт прокоментував так: «Їм (місцевій владі – ред.) перерозподілили бюджетний потік для того, щоб вони мали більше можливості витрачати, а відповідно реалізовувати корупційну складову на місцях. Швидше за все це було зроблено для того, щоб подивитися на результати діяльності еліт на кожній з територій, де будуть проходити вибори в ОТГ».

Експерт зазначив, що партія «Розумна Сила» сприймає децентралізацію як правильний та позитивний процес, який у багатьох демократичних країнах реалізований успішно. Однак при цьому українським чиновникам він порадив зайнятися перепідготовкою кадрів для підвищення ефективності трудового процесу в цьому питанні: «Величезна кількість людей, які працювали в місцевих органах самоврядування на нижчому рівні, абсолютно не готові до тих повноважень, які зваляться на них, коли вони почнуть працювати в ОТГ... Багато суб'єктів повинні докласти чималих зусиль для того, щоб люди мали доступ до інформації для підвищення кваліфікації в нових умовах».

Нагадаємо, що 3 листопада поточного року розпочався виборчий процес перших виборів в 123 об'єднаних територіальних громадах. Також повідомлялося, що Центральна виборча комісія закликає всіх суб'єктів виборчого процесу створити належні умови для дотримання і реалізації принципів демократичних виборів в об'єднаних територіальних громадах, призначених на 23 грудня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?