УПЦ МП не буде як церкви: митрополит Московського патріархату виступив з несподіваною заявою
Категорія
Україна
Дата публікації

УПЦ МП не буде як церкви: митрополит Московського патріархату виступив з несподіваною заявою

УПЦ МП не буде як церкви: митрополит Московського патріархату виступив з несподіваною заявою
Джерело:  BBC

Митрополит Черкаський і Канівський УПЦ Московського патріархату Софроній (Дмитрук) готовий взяти участь в Об'єднавчому соборі, на якому буде оголошено про створення єдиної православної церкви в Україні. Він заявив, що піде туди, щоб вирішити, як краще вчинити для народу, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ВВС Україна.

Софроній зазначив, що не приховує своєї підтримки автокефалії України, незважаючи на те, що його не підтримують більшість колег з УПЦ МП. Він не приховує, що в Московському патріархаті його називають "чудаком", але від своєї думки по автокефалії він відмовлятися не має наміру.

"У мене така позиція: я на собор піду, але не для того, щоб кричати: "Ура, все вирішено", а щоб спостерігати. Я піду туди в якості спостерігача для того, щоб вирішити, як краще вчинити, щоб було добре для нашого народу. Уявіть собі. у нас (УПЦ МП) є монастирі, парафії - чимало, 12 тисяч. І ось з цих 12 тисяч скільки-то перейде до нової церкви, інші залишаться. І ці переходи будуть відбуватися з великою натугою, можливо, не без крові. Але це все дуже просто можна було б вирішити, без розколів", - підкреслив Софроній.

Він також зазначив, що один з небагатьох вступав проти рішення собору УПЦ МП, на якому було вирішено розірвати відносини з Константинополем через автокефалію України. Софроній вважає, що УПЦ МП не повинна слідувати всім рішенням Москви, так як вважає себе незалежною.

Митрополит впевнений, що якби весь єпископат УПЦ МП пішов би на Об'єднавчий собор, то "ніякого б розколу не було", а весь процес створення єдиної помісної церкви пройшов би без крові. Сафроній нагадав, що на сьогоднішній день серед відомих представників МП тільки він і Олександр (митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко) є прихильнкиами автокефалії України. Але він переконаний, що є ще десятки тих, хто підтримує незалежність Української православної церкви.

Журналісти також запитали Софронія, яка церква, на його думки, буде найсильнішою в Україні через п'ять років. Він відповів, що Єдина помісна церква України.

"Якщо так трапиться, що буде автокефалія, то вона буде єдиною церквою в Україні. А що буде з нинішньої УПЦ МП? - А її не буде як церкви. Вона буде як ... ну, ось п'ятидесятники є, іудеї є, католики є , уніати є - і вона буде. Але домінуючою буде автокефальна церква", - впевнений митрополит УПЦ МП.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в УПЦ КП відреагували на скандальне рішення Польської церкви заборонити молітовне спілкування польським священикам з українськими колегами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?