Українці побачать новий видовищний зорепад: коли і де дивитися неймовірне астрономічне шоу
Категорія
Технології
Дата публікації

Українці побачать новий видовищний зорепад: коли і де дивитися неймовірне астрономічне шоу

Українці побачать новий видовищний зорепад: коли і де дивитися неймовірне астрономічне шоу
Джерело:  online.ua

В ніч з 17 на 18 листопада українці побачать нове неймовірне астрономічне шоу - зорепад Леоніди. Цей потік "падаючих зірок" стане передостаннім в 2018 році перед грудневим зорепадом Гемінід, повідомляє ONLINE.UA.

Почався зорепад Леоніди ще 14 листопада, але його пік припаде на вихідні - в цей період на небосхилі можна буде побачити до 15 падаючих метеорів на годину.

Нагадаємо, Леоніди вважаються одним з найшвидших потоків, в якому метеори рухаються зі швидкістю близько 70 км/с. Цей зведопад пов'язаний з кометою Темпеля-Туттля і відомий ще з 900-х років. Дана комета обертається навколо Сонця з періодичністю близько 33 років і, так як метеорна речовина сконцентрована близько комети, з тією ж періодичністю виникають і потужні метеорні дощі. Минулого разу комета максимально наближалася до Сонця в 1998 році - тоді в небі над Європою можна було спостерігати до 300 метеорів на годину, а над Канарськими островами - до декількох тисяч. Наступне наближення комети очікується в 2031 році.

У 2018 році листопадовий зорепад Леоніди можна буде спостерігати в Україні, але тільки якщо дозволить погода - розглянути падаючі метеорити можна тільки на безхмарному небі, виїхавши подалі від міських вогнів. За прогнозами синоптиків, вночі в суботу та неділю у багатьох містах України, включаючи Київ, буде хмарно з проясненнями, завдяки чому багато українців все ж зможуть насолодитися знаменитим зорепадом.

Раніше ONLINE.UA публікував онлайн-трансляцію зорепаду Персеїди, який спостерігали українці в серпні 2018 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?