Незаконне використання людей у ​​військових цілях: "іхтамнети" Путіна подали скаргу до Міжнародного суду
Категорія
Світ
Дата публікації

Незаконне використання людей у ​​військових цілях: "іхтамнети" Путіна подали скаргу до Міжнародного суду

Незаконне використання людей у ​​військових цілях: "іхтамнети" Путіна подали скаргу до Міжнародного суду

Ветерани бойових дій і військовослужбовці приватних військових компаній Росії звернулися до Міжнародного суду з вимогою розслідувати незаконне використання людей організаторами ПВК у військових цілях. Звернення до прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда підтримали 357 делегатів з 52 регіонів Росії, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

Голова комітету Загальноросійського офіцерського зібрання Євген Шабаєв уточнив, що рішення про звернення до Міжнародного суду було прийнято після того, як стало відомо, що втрати ПВК на сьогоднішній день обчислюються сотнями. Шабаєв також розповів, що за останні три роки в російські ветеранські організації подали скарги тисячі людей, які проходили службу в приватних військових компаніях, існування яких категорично спростовують в Кремлі.

"Ветерани російських ПВК і родичі загиблих найманців повідомляють про їхню участь в конфліктах в Донбасі, в Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці, Габоні, Північному і Південному Судані, Ємені та інших країнах Азії і Африки. При цьому росіяни воюють за кордоном у статусі" добровольців "і без офіційного визнання з боку російської держави", - розкрив зміст звернення колишніх російських найманців в Міжнародний суд Шабаєв.

Він підкреслив, що учасники ПВК, через те, що їх не визнає влада, не тільки позбавлені правового статусу і не отримують належної ветеранам реабілітаційної та економічної підтримки з боку держави, а й переслідуються за законом про найманство. У зверненні зазначено, що в світі в збройних конфліктах беруть участь кілька приватних військових компаній РФ. Серед них: "ПВК Патріот", "ПВК Вагнер" та афільовані з ними компанії (наприклад, працююча в ЦАР Lobaye Invest і в Сирії ТОВ "Євро Поліс").

Керівництво цих ПВК, за твердженням ветеранів, заключає юридично неспроможні договори з найманцями, яких вводять в оману і вивозять з країни постійного проживання з метою незаконного використання у військових цілях.

"Оскільки ситуація не змінюється на протязі вже трьох років, ми просимо Прокурора порушити кримінальну справу згідно зі статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме пункту (i) -" насильницьке зникнення людей" (у визначенні Статуту,"арешт, затримання або викрадення людей державою або політичною організацією або з їх дозволу, при їх підтримці або за їх згодою, при подальшому відмову визнати таке позбавлення волі або повідомити про долю чи місцезнаходження цих людей з метою позбавлення їх захисту з боку закону протягом тривалого періоду часу")", - додав Шабаєв.

Він також повідомив, що в зверненні вимагають застосувати індивідуальну кримінальну відповідальність до організаторів згаданих ПВК, до їх власників і особ, які надають їм організаційну, логістичну, військово-технічну та іншу підтримку. Якщо прокурор прийме рішення про порушення кримінальної процедури, колишні російські найманці готові дати свідчення і надати іншу посильну допомогу розслідуванню про незаконну діяльність російських ПВК.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що члени ПВК "Вагнер" і "Патріот" направили офіційне звернення до російської влади з вимогою надати їм право учасників бойових дій. Вони наполягали, щоб їм були надані соціальна і економічна підтримки з боку держави. Однак вони отримали відповідь з Міноборони, в якій організацію і діяльність приватних військових компаній в Росії назвали антиконституційними.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?