Україна відзначає День Гідності та Свободи: історія та програма заходів
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна відзначає День Гідності та Свободи: історія та програма заходів

Україна відзначає День Гідності та Свободи: історія та програма заходів
Джерело:  online.ua

21 листопада Україна відзначає історичне свято - День Гідності та Свободи. Цей день знаменує початок масових громадянських протестів, які відбулися під час Революції Гідності в листопаді 2013 року - лютому 2014 року. У цей день українці вшановують подвиг Героїв Небесної сотні, які віддали свої життя за призупинення тодішньою владою процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. ONLINE.UA розповість, яка програма заходів запланована в Києві в День Гідності та Свободи - 2020, а також нагадає, з чого почався Євромайдан.

День Гідності та Свободи - 2020: програма заходів у Києві

З 16 листопада в Україні проходить інформаційна соціальна кампанія - "Вільні творити майбутнє". Вона підготовлена Національним музеєм Революції Гідності і спрямована на те, щоб показати, що українці вміють об'єднуватися для відстоювання основних цінностей. Протягом 19 - 20 листопада Національний музей Революції Гідності також проведе науковий онлайн-форум "Революції епохи постмодерну: Майдан в контексті світових протестних рухів кінця ХХ - початку ХХІ століття". Трансляція онлайн буде проходити на фейсбук-сторінці музею.

Також в Україні проводять онлайн-флешмоб # бути_гідним. Користувачів соцмереж закликали поділитися спогадами і роздумами про Євромайдан. Приєднатися до флешмобу можна і офлайн. Організатори закликають 21 листопада пов'язати синьо-жовту стрічку на одяг, рюкзак, сумку або автомобіль.

21 листопада в Києві, в День Гідності та Свободи, можна долучитися до покладання квітів: до пам'ятників і місць поховань борців за незалежність України в ХХ столітті, які загинули під час Революції Гідності і на війні на Донбасі, яку Росія веде проти України вже сьомий рік.

Євромайдан і Революція Гідності: з чого все починалося

Нагадаємо, в 2013 році саме 21 листопада Кабінет Міністрів України під керівництвом Миколи Азарова прийняв постанову про призупинення процесу підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Через зрив євроінтеграції, яка, за словами колишнього президента-втікача Віктора Януковича, якого приговорили до заочного арешту за держзраду, обійдеться країні в величезну суму, по всій країні почалася хвиля масових протестів.

Уже ввечері 21 листопада на Майдані Незалежності в Києві зібралися тисячі людей, але колишня влада миттєво заборонила їм проводити протестні акції в центрі української столиці до початку січня 2014 року. Незважаючи на заборону, кількість людей на Майдані з кожним днем почала збільшуватися, а ввечері 22 листопада між протестувальниками та правоохоронцями почалися перші зіткнення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, хто дав команду відкрити вогонь по активістам Майдану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?