Знищення мобілізаційної системи ЗСУ було підготовкою до військової агресії Росії, - військові експерти
Категорія
Політика
Дата публікації

Знищення мобілізаційної системи ЗСУ було підготовкою до військової агресії Росії, - військові експерти

Знищення мобілізаційної системи ЗСУ було підготовкою до військової агресії Росії, - військові експерти
Джерело:  golos.ua

Заява про те, що «при підготовці військової агресії проти України Російська Федерація проводила системну роботу по розвалу мобілізаційної системи ЗСУ і підриву боєздатності української армії», зробив керівник благодійного фонду «Світ і Ко», волонтер Мирослав Гай у своєму  інтерв'ю, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ІА "ГолосUA".
 
За його словами, у російської агентури є інструкції - розвалювати зсередини армії країн при підготовці до агресії. Мобілізаційна система ЗСУ є ключовим елементом системи національної безпеки і саме вона стала об'єктом російських спеціальних операцій з початку 90-х років.

«Велася системна пропагандистська робота з дискредитації самої ідеї військової служби і підриву довіри до військово-політичного керівництва, створювалися умови для масового ухилення громадян від військової повинності. Паралельно був запущений процес підриву потенціалу і розвалу інфраструктури військкоматів по всій території країни. У 2014 році, на момент початку вторгнення, військкомати не були здатні прийняти навіть частини бажаючих, особисті справи були просто втрачені, а приміщення здані під офіси або, як бувало, під кружки дитячої хореографії. Всі ці роки російська агентура інтегрувалася на ключові посади в системі національної безпеки. Ставилося за мету "обезголовити" керівництво ЗСУ: створювалися нестерпні умови роботи, урізалися виплати, скорочувалися пенсії. Тільки при Януковичі один указ, виданий громадянином РФ Саламатіним, про заборону польотів керівництва військової авіації забезпечив відтік безлічі висококласних фахівців», - розповів він.

«У той час як противник нарощує сили, посилює мобілізаційне законодавство і дозволяє своїм найманцям воювати за кордоном, а у нас брак кадрів і недобір на контракт, Анатолій Гриценко відкрито закликає відмовитися від строкової служби в армії. Виникають питання: як мінімум - це не професійно, як максимум - свідоме підігрування ворогові», - зазначає волонтер.

У свою чергу екс-співробітник Головного управління розвідки України полковник Юрій Сміщук в коментарі виданню зазначив, що саме в період з 2005 року керівництво країни почало активно спекулювати питанням відмови від призову на строкову службу в армію, а процес мобілізації був серйозно спрощений.

«З 2005 року мобілізація в ЗСУ звелася до забезпечення особового складу. Все проводилося тільки "на папері" - військові не переозброювалися, ніхто не отримував необхідну техніку і забезпечення, все було просто занедбано. Керівництво готувало фіктивні звіти про мобілізацію, і, як результат, у 2014 році, ми були засліплені, ніхто не мав реальної інформації про наявні сили і ресурси. Ті, хто займав керівні посади, добре знали про можливі наслідки своєї роботи», - заявив полковник Сміщук.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?