Воєнний стан в Україні: що передбачає закон
Категорія
Україна
Дата публікації

Воєнний стан в Україні: що передбачає закон

Воєнний стан в Україні: що передбачає закон
Джерело:  online.ua

У понеділок, 26 листопада, український парламент на екстреному засіданні розгляне питання про введення воєнного стану в Україні на тлі того, що відбувається в Азовському морі, де напередодні Росія захопила українські кораблі в Керченській протоці. Що значить введення воєнного стану в Україні, що передбачає закон - в матеріалі ONLINE.UА.

Ввести воєнний стан в Україні запропонував президент Петро Порошенко за результатами засідання РНБО, яке почалося опівночі 26 листопада. Це пропозиція зроблена після того, як стало відомо, що російські силовики відкрили вогонь по українським кораблям, захопивши їх разом з особовим складом. На даний момент відомо тільки, що шість моряків поранено, а 23 моряка знаходяться в полоні.

Що значить воєнний стан?

Згідно з українським законодавством, воєнний стан - це особливий правовий режим, який вводиться в усій країні або в її окремих районах у випадках збройної агресії або нападу на країну, а також якщо існують ризики для незалежності та територіальної цілісності України. Воєнний стан вводиться на підставі Конституції України після того, як відповідний указ підписує президент.

Воєнний стан може бути введено на території всієї країни або в окремих районах, що прописується в президентському указі. У нинішній ситуації РНБО запропонувала ввести особливий режим на 60 днів.

Воєнний стан в Україні - що передбачає закон?

Існує кілька чітких норм в законі "Про правовий режим воєнного стану" в його останній редакції від 12 травня 2015 року. Вони стосуються військових обов'язків, виборчого процесу та ряду інших обмежень.

Запровадження воєнного стану не означає оголошення мобілізації. Закон говорить лише про те, що громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік і визначення призначення на воєнний час.

Вибори під час воєнного стану неможливі, як і будь-які зміни до Конституції України або проведення референдумів. Після припинення воєнного стану виборчий процес поновлюється - парламент протягом 90 днів визначає нову дату виборів у разі, якщо вони повинні були бути проведені в період, на який було введено воєнний стан.

Під час воєнного стану в країні заборонено проводити масові акції. Військова влада отримує право перевіряти особисті документи громадян, а в разі потреби їх речі, житло і транспорт. Також може бути оголошена "трудова повинність", в рамках якої органи влади залучають громадян до суспільно корисних робіт.

Скасувати воєнний стан в Україні може президент окремим указом, якщо загроза національній безпеці ліквідована раніше терміну.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що у Порошенка зробили важливу заяву про введення воєнного стану в Україні і скасування президентських виборів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?