Опубліковано відео "допиту" захоплених українських моряків
Категорія
Політика
Дата публікації

Опубліковано відео "допиту" захоплених українських моряків

Опубліковано відео "допиту" захоплених українських моряків
Джерело:  online.ua

У ФСБ РФ заявили, що допитали українських моряків, затриманих напередодні в Керченській протоці. Окрім того, представники російських спецслужб стверджують, що нібито знайшли серед українських моряків двох співробітників СБУ, передає ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

Зазначається, що були опитані оперуповноважений 7-го управління Головного управління військової контррозвідки СБУ старший лейтенант Андрій Драч (перебував на катері "Нікополь"), комендор-сигнальник, матрос катера "Нікополь" Сергій Цибізов, командир дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України (військова частина А-1728), капітан 3-го рангу Володимир Лісовий.

ФСБ також опублікувала відео з українськими моряками, на якому вони заявляють, що нібито порушили "територіальні води" РФ у морі.

 Андрій Драч в ході допиту розповів, що українські кораблі зайшли в "територіальні води РФ".

"Я, Драч Андрій, член екіпажу судна "Нікополь" ВМС України. 23 числа отримав завдання слідувати маршрутом "Одеса-Маріуполь" через Керченську протоку. На шляху слідування до Маріуполя ми зайшли в територіальні води РФ, де нас попереджала берегова охорона РФ, що ми порушуємо законодавство Росії.Неодноразово нам говорили, щоб ми покинули територіальні води Росії. Під час зупинки берегова охорона попередила нас, що треба покинути територіальні води РФ і вийти за 12-мильну зону і чекати на подальші рішення нашого проходження через Керченську протоку до Маріуполя".

Володимир Лісовий на відео говорить, що "свідомо ігнорував" запити з боку Росії та усвідомлював, що "дії українських суден чинять провокацію".

"Я, Лісовий Володимир Володимирович, командир військової частини 1828. З 22 листопада 2018 року перебуваю у складі кораблів ВМС України…Здійснив перехід через Керченську протоку. Після перетину російського кордону візуально спостерігав кораблі пограничної служби ФСБ Російської Федерації. Із запитів …радіостанції ігнорував свідомо. Під час переходу на борту перебувала стрілецька зброя, а також кулемети ДШК з боєкомплектами. Усвідомлював, що дії кораблів ВМС України у Керченській протоці несуть провокаційний характер. Я виконував наказ і планував здійснити переправлення кораблів з порту Одеси до порту Маріуполя".

 На відео можна помітити, що моряки читають підготовлений заздалегідь текст.

Зразу ж після оприлюднення даного відео командувач Військово-Морських Сил України Ігор Воронченко підкреслив, що захоплених у Керченській протоці українських моряків змушують під тиском давати неправдиві свідчення.

"Екіпажі суден зараз перебувають в різних місцях. Троє військовослужбовців, один офіцер і двоє контрактників, які були поранені, перебувають в лікарні міста Керчі.Кораблі перебувають в пункті базування, де дислокуються катери ФСБ. І вже є певні докази про надання неправдивої інформації нашими матросами. Уже було відео з трьома матросами, які давали свідчення під психологічним та фізичним впливом. Я цих матросів з Нікополя знаю, вони завжди були чесними професіоналами своєї справи. І те, що вони зараз говорять, це неправда", - підкреслив командувач ВМС України.

ВМС ЗС України з розумінням ставляться до так званих свідчень українських військовослужбовців.

Як повідомляв ONLINE.UА, раніше офіційна представниця МЗС Росії  Марія Захарова звинуватила Україну в провокаціях в Азовському морі,  а також додала, що тепер "бандити з великої дороги взялися за Керченську протоку".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?