The Guardian: війна в Україні - найбільша загроза для Європи
Категорія
Політика
Дата публікації

The Guardian: війна в Україні - найбільша загроза для Європи

The Guardian: війна в Україні - найбільша загроза для Європи
Джерело:  online.ua

Авторитетне британське видання The Guardian опублікувало аналітичну статтю, в якій детально розглядаються останні події в Україні та агресія РФ в Азовському морі. За словами автора матеріалу Саймона Дженкінса, це саме той вид ескалації, який передував усім катаклізмам у Європі в минулому, передає ONLINE.UA.

"Великі держави презирливо погрожують меншим. Менші відбиваються і чекають, що друзі прийдуть на допомогу в дипломатичній, економічній і військовій сфері", - сказано в статті.

На думку автора, Україна 4 роки нехтувала старим прагматизмом про те, що, маючи спільний кордон з могутнім диктатором, краще поводитися надзвичайно обережно.

"Коли Україна обрала прозахідну владу в 2014-му, Москва влаштувала заворушення в її східних областях. Потім російські війська вторглися в український Крим, а тепер вони стискають українські порти. Понад 10 тисяч українців вже загинули у "таємній" війні. Це класична ескалація. Президента України Петра Порошенка звинувачують в тому, що він хапається за владу через вірогідну поразку на майбутніх виборах. В неділю він закликав "союзників України виступити разом" проти Росії. Він не уточнив, до кого саме звертається і що їм варто робити", - сказано в матеріалі.

Санкції, на думку автора, лише закріпили владу Путіна і змусили його поплічників згуртуватися. Росія навіть під економічним тиском влаштовувала проблеми сусідам за допомогою російської меншини і йшла на кібератаки під час виборів на Заході.

"Європі сьогодні бракує будь-якого колективного форуму, на якому можна було обговорити і вирішити подібні ескалації. Кінець Холодної війни не призвів до будь-якого перегляду Ялтинської чи Потсдамської угод. З Росією не було укладено нової угоди. Східна Європа зараз - це порохова діжка, наповнена популістами, які змагаються між собою, розмовами про Путіна, який розуміє лише насильство, а також про не до кінця виконані обіцянки безпеки. В регіоні немає лідера, спостерігача, немає жодного гаранта миру. Там є лише "обіцянки анархії". А в цей час парламент Великої Британії обговорює Brexit", - підсумовує автор.

Як повідомляв ONLINE.UА, раніше  в НАТО вперше прокоментували агресивні дії Росії щодо українських кораблів у Азовському морі,  заявивши, що беззаперечно підтримують Україну на тлі загострення ситуації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?