Washington Post: атака РФ в Азовському морі - це попередження для Заходу
Категорія
Політика
Дата публікації

Washington Post: атака РФ в Азовському морі - це попередження для Заходу

Washington Post: атака РФ в Азовському морі - це попередження для Заходу
Джерело:  online.ua

25 листопада Росія влаштувала ретельно сплановану провокацію і її судна відкрили вогонь по кораблях України, а потім схопили їх разом з 23 членами екіпажів. Ці події нагадали усім, що війна РФ проти України досі триває. Про це на сторінках Washington Post американська журналістка і Пулітцерівська лауреатка Енн Еплбаум.

На її думку, все, що сталося, не викликає здивування.

"Єдиною несподіванкою став момент, коли це сталося. Можливо ніякої особливої причини немає. У водах поблизу Криму була низка конфліктів останнім часом після того, як Росія збудувала горезвісний міст на окупований Крим. Можливо атака проти українських кораблів стала нагадуванням Москви, що вона не відмовиться від окупації півострова. Атака на українські судна також вписується у більший регіональний проект: довгостроковий тиск на Маріуполь і довгу берегову лінію поблизу нього, яку російські війська можуть відрізати від Чорного моря, перекривши Керченську протоку", - пише авторка.

Вона також розглядає версію, що Кремль хотів спровокувати Київ, щоб той задумався відкласти вибори - у вузькому сенсі йому вдалося змінити політичну атмосферу.

"Нарешті, момент міг бути обраний з прив'язкою до міжнародної політики. Велика Британія, яка весь час жорстко підтримувала санкції проти Росії, замикаєтся в собі через ключовий момент Brexit. У Лондона не така велика політична пропускна здатність, щоб переживати зараз про Україну. Адміністрація Дональда Трампа у США розділена, спантеличена і готується до змагань з демократами, які от-от сформують більшість у Палаті представників і почнуть розслідувати зв'язки американського президента з Росією. Євросоюз, Канада і навіть Польща виступили із офіційними заявами, в яких засудили російську поведінку Азовському морі раніше, ніж США хоч якось відреагували на події", - сказано в статті.

Події в Азовському морі, на думку Еплбаум, варто сприймати як попередження для Заходу. Якщо він не виступить з широкою стратегію завершення війни в Україні, Москва ще багато років буде поводитися за цим сценарієм.

Як повідомляв ONLINE.UА, авторитетне британське видання The Guardian опублікувало аналітичну статтю, в якій детально розглядаються останні події в Україні та агресія РФ в Азовському морі. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?