Новою президенткою Грузії стала Саломе Зурабішвілі
Категорія
Політика
Дата публікації

Новою президенткою Грузії стала Саломе Зурабішвілі

Новою президенткою Грузії стала Саломе Зурабішвілі
Джерело:  online.ua

Незалежна кандидатка Саломе Зурабішвілі, яку підтримує правляча партія "Грузинська мрія", здобула перемогу в другому турі президентських виборів в Грузії. Вона набрала майже 60% голосів виборців, передає ONLINE.UA з посиланням на ЦВК Грузії.

Перемога Саломе Зурабішвілі на виборах президента була оголошена після обробки голосів з 99,7% виборчих дільниць.Політикиня набрала 59,56% голосів, а її суперник у другому турі Григол Вашадзе – лише 40,44%. Як зауважили в комісії, за Зурабішвілі віддали голоси майже півтора мільйона виборців, а за Вашадзе – майже 800 тисяч грузинів.

Що цікаво, і Зурабішвілі, і Вашадзе є колишніми міністрами закордонних справ в уряді Михайла Саакашвілі. Їх об'єднує відсутність симпатій до Росії і курс на зближення з Європейським союзом і НАТО.

Варто зазначити, що в першому турі 28 жовтня за результатами голосування відрив між лідерами гонки становив менше 1%. Зурабішвілі отримала 38,66% голосів виборців, Вашадзе - 37,7%.

Саломе Зурабішвілі є дочкою грузинських емігрантів, жінка народилася у Франції. Вона мала як французьке, так і грузинське громадянство, однак відмовилася від французького паспорта. З 1974 року працювала у французькому МЗС, навіть була послом у Тбілісі. Михайло Саакашвілі, який займав на той час посаду президента Грузії, покликав її очолити зовнішньополітичне відомство.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше помічник генерального секретаря НАТО з питань політики та безпеки Алехандро Альваргонсалес заявив, що в Альянсі не розглядають ідею синхронізації вступу України і Грузії до блоку. За його словами, головна причина — це надто різну ситуації у двох країнах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?