Захоплені Росією моряки не підлягають обміну: у Порошенка зробили важливу заяву
Категорія
Україна
Дата публікації

Захоплені Росією моряки не підлягають обміну: у Порошенка зробили важливу заяву

Захоплені Росією моряки не підлягають обміну: у Порошенка зробили важливу заяву
Джерело:  online.ua

Українські моряки, яких Росія незаконно захопила в Керченській протоці, є військовополоненими і не підлягають обміну.

Про це заявила представниця президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Українські моряки, які були захоплені російськими військовими і ФСБ, відповідно до Женевської конвенції 1949 року є військовополоненими. Вони не мають ніякого відношення до обміну незаконно захоплених українців - журналістів, військових, мирного населення. Це два різних процеси", - пояснила Луценко.

Вона підкреслила, що Україна наполягає і вимагає негайного звільнення полонених моряків без будь-яких умов.

З аналогічною заявою виступила і перша віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, яка підкреслила, що військовополонених не можна судити.

Геращенко також закликала Москву "припинити валяти Ваньку" і нагадала про пропозиції Києва з обміну, які були передані російській стороні на засіданні ТКГ по Донбасу 5 грудня.

"Наша пропозиція - 27 грудня 2018 року. Паралельне звільнення в форматі 23/23, 66/19 і негайне й без передумов звільнення військовополонених моряків. Списки передали. Моряки, політв'язні, заручники. Всі повинні бути звільнені", - підкреслила Геращенко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кремлі допустили можливий обмін українських моряків, захоплених в Керченській протоці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?