День святого Миколая 2018: цікаві традиції свята і прикмети
Категорія
Україна
Дата публікації

День святого Миколая 2018: цікаві традиції свята і прикмети

День святого Миколая 2018: цікаві традиції свята і прикмети
Джерело:  online.ua

19 грудня українці за традицією відзначають День святого Миколая - улюбленого свята дітей, які вранці в цей день чекають подарунків і сюрпризів під подушкою. ONLINE.UA розповість про цікаві традиції цього свята, про те, як його відзначають в Україні і в світі, а також про головні прикмети цього дня, про які мало хто знає.

День святого Миколая: історія свята

Миколай вважається не тільки легендарним святим, а й історичною постаттю. Він народився в 270-му році нашої ери в Патарі в багатій родині. Хлопчик втратив батьків ледь досягнувши повноліття, а прославився він тим, що допомагав залишеною спадщиною нужденним.

За повір'ям, святий Миколай завжди опікувався дітей: годував їх, дарував подарунки і теплі речі. За однією з легенд, одного разу він вирішив допомогти трьом дівчаткам, яких ніхто не хотів брати в дружини через відсутність приданого - вночі напередодні Різдва він кинув їм через камінну трубу три мішечки із золотими монетами, вони потрапили в випрані панчішки сестер, які ті вивісили біля каміна. Цим і пояснюється походження традиційного мішочка для подарунків в День святого Миколая.

Відомо, що Святий Миколай був великою людиною, про доброту якого досі ходять легенди. Саме він врятував місто Міри від голоду, допоміг обмовленим воєначальникам уникнути смерті, а також допоміг сотням бідних як на суші, так і на морі. З покоління в покоління про нього розповідають дітям як про велику людину.

День святого Миколая 2018: як відзначають свято в Україні

Вважається, що Микола Чудотворець опікується не тільки про дітей, які з нетерпінням чекають подарунків під подушкою вранці 19 листопада. Під його покрив потрапляють мандрівники, студенти, водії та моряки. У День святого Миколая за його допомогою можуть також звертатися заміжні жінки за спокоєм у родину.

День святого Миколая припадає на середину Різдвяного посту, тому його пишно і не відзначають. Господині в цей день подають на стіл пісний борщ зі смаженими карасями, вареники з грибами, картоплею і капустою, пироги, соління і пряники для дітей, які в народі назвали "миколайчики".

Як святкують День святого Миколая в світі

Миколу Чудотвореця почитають як у православній, так і католицькій церкви. Але у католиків це свято відзначають 6 грудня. У західних країнах святий Миколай є прообразом Санта-Клауса, якому допомагає розвозити подарунки ослик.

  • У Німеччині святий Миколай "дарує" дітям новий одяг, солодощі та іграшки.

  • У Франції відносяться особливо до Святого Миколая, так як у них в храмі в Лотарингії знаходиться правиця святого. Тому 6 грудня у Франції офіційне свято. У цей день центральними вулицями міст проходять ходи з музикою і фанфарами на чолі з сивим дідом, який роздає всім дітям солодощі. А позаду нього йде привид, у якого в руках різки і мішок для неслухняних дітей.

  • У Чехії дітвора напередодні Дня святого Миколая вивішує на камін різдвяну панчоху. Вважається, що вночі приходить Святий Мікулаш і слухняним дітям кладе в неї солодощі і фрукти, а неслухняним - картоплю.

  • В Італії подарунки на святого Миколая отримують не тільки діти, а й молоді наречені. При чому підносять презенти їм протягом усього дня, а не тільки вранці. Ця традиція називається "Rito delle nubili".

  • У Польщі напередодні свята малюки розвішують біля каміна білі панчохи, і сподіваються, що вранці знайдуть там цукерки і горіхи.

День святого Миколая 2018: прикмети та повір'я

У народі існує безліч прикмет та повір'їв до Дня святого Миколая. Також по цьому святу роблять прогноз погоди на всю зиму. Вважається, що якщо до Миколая пішов сніг, то зима буде холодною і суворою, а якщо на День святого Миколая тепло - то зима буде ясною і без сильних морозів.

Крім цього, День святого Миколая у православних вважається останнім днем в році для роздачі боргів. За повір'ям, якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати.

У цей день також прийнято миритися, примовляючи: "На Микольщину клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що не можна робити в Різдвяний піст, який розпочався 28 листопада і триватиме до 6 січня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?