Закон про припинення "дружби" з Росією вступив в силу: що це значить
Категорія
Політика
Дата публікації

Закон про припинення "дружби" з Росією вступив в силу: що це значить

Закон про припинення "дружби" з Росією вступив в силу: що це значить
Джерело:  online.ua

В Україні 12 грудня набув чинності закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією, повідомляє ONLINE.UА.

Рішення про те, щоб не продовжувати цей Великий договір з Росією раніше було прийнято Верховною радою, після чого відповідний закон підписав президент України Петро Порошенко. 11 грудня текст закону був опублікований в парламентській газеті "Голос України".

Причиною припинення "дружби" з Росією стала збройна агресія цієї країни проти України. Після того, як Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією припинить дію (з 1 квітня 2019 року) Україна звільниться від зобов'язань по його виконанню.

Нагадаємо, Договір про дружбу, партнерство і співробітництво - це угода між Україною і Російською Федерацією, в якому закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного. Договір був підписаний президентом України Леонідом Кучмою і президентом Росії Борисом Єльциним 31 травня 1997 року. Цей договір набрав чинності 1 квітня 1999 року і кожні десять років автоматично продовжувався на такий же період.

Згідно з угодою Росія і Україна гарантували громадянам іншої країни права і свободи на тих же підставах і в такому ж обсязі, які кожна країна надає своїм громадянам, крім випадків, встановлених національним законодавством держав або їх міжнародними договорами. Після того, як Росія почала збройну агресію проти України в 2014 році, окупувавши частину Донбасу і анексувавши Крим, положення цієї угоди були повністю порушені, що до сих пір відмовляються визнавати в РФ.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що у Путіна "засмутилися" через рішення України припинити дію Договору про дружбу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?