Офіційна назва і титул предстоятеля: що відомо про нову церкву України та її голову
Категорія
Україна
Дата публікації

Офіційна назва і титул предстоятеля: що відомо про нову церкву України та її голову

Офіційна назва і титул предстоятеля: що відомо про нову церкву України та її голову
Джерело:  online.ua

15 грудня Об'єднавчий собор в Києві виніс історичне рішення - він проголосив створення єдиної помісної православної церкви України, затвердив її Статут і обрав предстоятеля. Що відомо про нову церкву України та її голову - в матеріалі ONLINE.UA.

Назва нової церкви України і титул її предстоятеля

Відповідно до Статуту, новостворена українська церква буде називатися - Православна церквовь України.

Предстоятель автокефальної помісної української церкви буде підноситься у всіх храмах Церкви за формулою "Блаженніший Єпіфаній, Митрополит Київський і всієї України". Митрополит Єпіфаній переміг на голосуванні за право очолити Православну церкву України, яке проходило на Об'єднавчому соборі в два тури. Предстоятель новоствореної української церкви здобув перемогу над митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном з відривом в 20 голосів.

З перемогою на голосуванні Єпіфанія привітав особисто Вселенський патріарх Варфоломій в телефонній розмові. Він благословив новообраного митрополита Київського і запросив в Стамбул на вручення томосу 6 січня.

Що відомо про предстоятеля Православної церкви України Єпіфанія?

  Предстоятель Православної церкви України митрополіт Єпіфаній (фото - скріншот відео)

Митрополіт Київський і всієї України Єпіфаній був "правою рукою" Філарета при управлінні УПЦ КП. Він став одним з наймолодших предстоятелів церкви за церковними мірками - Епіфанію 39 років.

Митрополит Єпіфаній, в миру - Думенко Сергій Петрович, народився в Одеській області, постриг у ченці і духовне ім'я отримав в 2007 році.

Займатися справами УПЦ КП почав в 2008. Через 5 років Філарет своїм наказом призначив Єпіфанія митрополитом з титулом Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, а в 2017 він став митрополитом Переяславським і Білоцерківським.

Єпіфаній ще кілька років тому наполягав на створенні єдиної помісної церкви України, стверджуючи, що на православну церкву впливають спецслужби Росії. Він був переконаний в існуванні в її рядах спецагентів. Наслідком такої політики Росії митрополит Єпіфаній називав поділ українського православ'я ще з початку 90-х років.

Вже 16 грудня, на наступний день після проголошення створення Православної церкви України, її новообраний предстоятель митрополит Єпіфаній проведе першу літургію. Вона розпочнеться о Михайлівському Золотоверхому соборі о 10:00.

Православна церква України: хто увійде в Синод

Синод Української православної церкви очолить митрополит Єпіфаній. До його складу увійдуть також 12 ієрархів, серед них буде три постійних учасника, включаючи почесного патріарха Православної церкви України Філарета і митрополитів колишніх УАПЦ і УПЦ МП Макарія і Симеона.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Петро Порошенко привітав українців зі створенням в Україні єдиної православної церкви, в якій не буде Путіна, Кирила і молитов за російське військо, що вбиває українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?