Це перемога: Генасамблея ООН прийняла жорстку резолюцію по Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Це перемога: Генасамблея ООН прийняла жорстку резолюцію по Криму

Це перемога: Генасамблея ООН прийняла жорстку резолюцію по Криму
Джерело:  online.ua

На засіданні Генасамблеї ООН прийняли важливу резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, України, районів Чорного та Азовського морів". Цей документ спрямований проти окупації Росією Криму та нарощування російської військової присутності в Чорному і Азовському морях. Резолюція була ініційована Україною, повідомляє ONLINE.UA.

У прийнятій резолюції Генасамблеєю ООН говориться, що присутність російських військ у Криму суперечить національному суверенітету і територіальної цілісності України та загрожує безпеці інших держав Європи. У документі є заклик, щоб Росія вивела свої збройні сили з Криму і невідкладно припинила окупацію території України.

Слід зазначити, що в прийнятій резолюції міститься засудження Росії за незаконне будівництво моста через Керченську протоку. Також вперше резолюція ООН відзначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

"Генеральна асамблея - нагадує, що тимчасова окупація Криму, як і загроза або застосування сили Російською Федерацією проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, порушення зобов'язань по Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештським меморандумом) від 5 грудня 1994 року, в якому, серед іншого, було підтверджено відданість повазі до незалежності, суверенітету та існуючих кордонів України, - йдеться в тексті резолюціі.

За жорстку резолюцію по Криму проголосували 66 країн, проти виступили 19: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, Корейська Народно-демократична республіка (КНДР), Іран, Лаос, М'янма, Нікарагуа, Російська Федерація, Сербія, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

"Сьогоднішній день (17 грудня) - це перемога не лише для України, це перемога передусім Генеральної асамблеї. Вже не перший рік, не перше десятиліття триває дискусія про її силу і роль. Той факт, що заради підтримання міжнародного миру і безпеки Генасамблея проголосувала на нашому боці, говорить про те, що вона залишається здоровим організмом", - прокоментував прийняту резолюцію ООН заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця.

Прийняття Генеральною Асамблеєю ООН запропонованої Україною резолюції про мілітаризацію Росією Криму та акваторії Азовського і Чорного морів також вже привітав президент України Петро Порошенко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія в ООН заявила про те, що Крим не має ніякого відношення до України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?