Росія задумала нове скандальне будівництво на спірних Курилах: Японія рішуче протестує
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія задумала нове скандальне будівництво на спірних Курилах: Японія рішуче протестує

Росія задумала нове скандальне будівництво на спірних Курилах: Японія рішуче протестує
Джерело:  online.ua

Російська влада задумала побудувати на спірних Курильських островах житло для військових. В Японії висловили рішучий протест Москві, підкресливши, що це будівництво суперечить позиції Токіо щодо цих територій.

Офіційний протест Росії був переданий МЗС Японії по дипломатичним каналам в Москві, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інформаційне агентство Kyodo.

Таким чином в Токіо відповіли на заяву начальника прес-служби російського Східного військового округу (ВВО) полковника Олександра Гордєєва, який повідомив, що до кінця року планується заселити два гуртожитки для військовослужбовців на Ітурупі та Кунаширі, а в 2019 році планується побудувати і заселити ще три аналогічних гуртожитки для військових на південних Курильських островах.

Нагадаємо, частина Курильських островів була включена до складу СРСР після Другої світової війни. Японія до сих пір оспорює дане рішення і наполягає на тому, що острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан, а також група островів Хабомаї, є японською територією. З цієї причини між Росією і Японією досі не укладено мирний договір, а відносини між країнами залишаються напруженими.

Незважаючи на те, що територіальний спір не врегульовано, Росія повною мірою "господарює" на Курилах. Там проводяться військові навчання, через які протестує влада Японії. А крім скандального будівництва житла для російських військових, Москва вирішила прокласти зв'язок між Курильськими островами і Сахаліном, в зв'язку з чим в південній частині Охотського моря почала прокладання підводної волоконно-оптичної лінії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна виступили з резонансною заявою щодо Курил, заявивши, що передача цих спірних островів Японії неможлива.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?