За прикладом України: в Росії вирішили створити незалежну від РПЦ церкву
Категорія
Світ
Дата публікації

За прикладом України: в Росії вирішили створити незалежну від РПЦ церкву

За прикладом України: в Росії вирішили створити незалежну від РПЦ церкву
Джерело:  online.ua

Учасники "Всекозачого громадського центру" виступили за створення в Росії незалежної від РПЦ церкви. Отримати томос на автокефалію козаки хочуть за прикладом України - через Константинопольського патріарха Варфоломія, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на росЗМІ.

Про створення незалежної від РПЦ церкви - автокефальної Козачої православної апостольської церкви (КПАЦ) заявили представники об'єднання нереєстрових козацьких організацій Росії "Всекозачій громадський центр" (ВГЦ) під час з'їзду в Москві до Дня пам'яті апостола Андрія Первозванного.

"У ВГЦ вважають Андрія Первозванного хрестителем предків козачого народу - населення Кавказу і Північного Причорномор'я. Як вважають в ВГЦ, Козача церква існувала до XVIII століття, коли Петро I і Катерина II повністю знищили суверенітет цього особливого народу", - йдеться в повідомленні.

Пояснюючи свою позицію, козаки нагадали, що анафемований РПЦ український гетьман Іван Мазепа для Козачій церкви - герой. Там вважають його борцем за права козачого народу.

"У нас є свої козачі святі. Це Ісай Воронін - герой оборони Соловецького монастиря, коли соловецькі ченці віддавали життя за стару, доніконіанскую віру. Це померлий на Соловках в 1803 році останній кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський, в'язень режимів Катерини II і Павла I. Є підстави для канонізації гетьмана Богдана Хмельницького і патріарха Хорватської православної церкви Гермогена (Максимова). ВГЦ наполягає на реабілітації Григорія Семенова, Герасима Вдовенко, Петра і Семена Краснова, Андрія Шкуро, Гельмута фон Паннвіца і багатьох інших козацьких героїв, замучених більшовиками. І тут я, як суддя ВГЦ, не став би робити акцент на словосполученні "співпраця з нацистами". Бо ВГЦ з не менш глибокою повагою ставиться до козаків, які брали участь у Другій світовій війні в складі французького іноземного легіону, збройних сил США, Бельгії, Польщі, Австралії", - заявив суддя ВГЦ Кирило Козубський.

Він підкреслив, що ВГЦ знаходиться в жорсткій опозиції до РПЦ і чинної російської влади. Він заявив, що козаки підтримують Константинопольський патріархат в його рішенні розірвати спілкування з Москвою.

Якщо КПАЦ отримає автокефалію, то там будуть діяти свої церковні правила. В першу чергу, Козача церква не буде втручається в українські церковні справи, а мирян там не будуть називати "рабами Божими", оскільки, як кажуть в ВГЦ, "козак ніколи не був рабом нікому".

Козубський також підкреслив, що свого храму у КПАЦ поки немає, але в планах - побудувати на перший час каплицю. Перша козацька літургія запланована на вечір 6 січня, напередодні Різдва 2019 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путіна звинуватили в створенні Автокефальної церкви в Україні та у історичному церковному "розколі".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?