Генасамблея ООН прийняла ще одну важливу резолюцію по Криму: Росії висунуті жорсткі вимоги
Категорія
Політика
Дата публікації

Генасамблея ООН прийняла ще одну важливу резолюцію по Криму: Росії висунуті жорсткі вимоги

Генасамблея ООН прийняла ще одну важливу резолюцію по Криму: Росії висунуті жорсткі вимоги
Джерело:  Укрінформ

Генассамблея ООН прийняла нову резолюцію по Криму, яку ініціювала Україна. У новому документі, за який проголосували пізно увечері 22 грудня, висуваються жорсткі вимоги Росії через ситуацію з правами людини на окупованому півострові, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

За резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна" проголосували 65 членів Генасамблеї ООН, проти виступили 27 делегатів, утрималися - 70.

У новій резолюції по Криму чітко визначається назва Криму після того як його окупувала Росія у всіх документах ООН.

"Генеральна асамблея закликає всі міжнародні організації та спеціалізовані агентства ООН користуватися формулюванням "Автономна Республіка Крим і місто Севастопіль, Україна, тимчасово окуповані Російською Федерацією", коли мова йде про Крим в їх офіційних документах, комунікаціях і публікаціях, включаючи ті, в яких йдеться про статистичні дані РФ", - сказано в документі.

Також в резолюції поіменно вказані українські політв'язні, яких Росія незаконно утримує у в'язницях. Серед них: режисер Олег Сенцов, Володимир Балух та Емір-Усейн Куку. Слід зазначити, що в резолюціях Генасамблеї ООН вкрай рідко вказуються імена політв'язнів. Серед останніх відомих випадків в історії організації - згадка дисидентів Нельсона Мандели (ПАР) і Аун Сан Су Чжі (М'янма).

"Генасамблея висловлює глибоку стурбованість повідомленнями про те, що з 2014 року влада РФ використовує тортури для отримання підроблених показань в політично мотивованих переслідуваннях, включаючи справу українського режисера Олега Сенцова. ГА ООН також висловлює глибоку стурбованість наступними затриманнями і арештами Росією українських громадян, включаючи Володимира Балуха і Еміра-Усейна Куку ", - зазначено в резолюції.

У новій резолюції члени ГА ООН закликали Росію забезпечити права людини і базові свободи незаконно засуджених в окупованому Криму і на території РФ політв'язнів, включаючи право на медичну допомогу, доступ лікарів та фахівців міжнародних організацій для перевірки стану здоров'я. Також вперше резолюція ООН закликає дотримуватися Правил Нельсона Мандели щодо українських політв'язнів в РФ і окупованому Криму. Документ також закликає Москву надати, відповідно до Віденської Конвенції, доступ до всіх українських політв'язнів в окупованому Криму і РФ українським консулам і омбудсмену.

У Росії вже відреагували на нову резолюцію ГА ООН по Криму. Заступник постійного представника Росії при ООН Геннадій Кузьмін, виступаючи на засіданні ГА, назвав цей документ "суто антиросійським, фальшивим, лукавим і безглуздим за своїм змістом".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що кілька днів тому ГА ООН прийняла важливу резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів". Цей документ спрямований проти окупації Росією Криму та нарощування російської військової присутності в Чорному і Азовському морях. Ця резолюція також була ініційована Україною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?