За відмову співпрацювати погрожували розстрілом: Філарет розповів, як КДБ управляв церквою в СРСР
Категорія
Україна
Дата публікації

За відмову співпрацювати погрожували розстрілом: Філарет розповів, як КДБ управляв церквою в СРСР

За відмову співпрацювати погрожували розстрілом: Філарет розповів, як КДБ управляв церквою в СРСР
Джерело:  online.ua

Православні церкви за часів Радянського Союзу повністю контролювалися Комітетом держбезпеки. Тільки там проводилися призначення єпископів, які не могли отримати цей високий сан священика, якщо не мали контактів з КДБ.

Про те, як КДБ управляло церквою в СРСР, розповів патріарх Філарет в інтерв'ю "Радіо Свобода", передає ONLINE.UA.

"Не було жодного єпископа, який не мав би контактів з ними. Якщо він не мав контактів, то він не був єпископом. Тому, якщо хтось із архієреїв тих скаже, що він не мав контактів (з КДБ - ред.) , це означає, що він говорить неправду. Я це точно знаю", - запевнив Філарет.

Він підкреслив, що без згоди і співпраці з КДБ жоден священнослужитель не міг виконувати свої обов'язки. Тому всі призначення і вищі церковні рішення приймалися тільки на рівні КДБ.

"Указ архієрея був недійсним, якщо не мав реєстрації. ... Щоб мати реєстрацію, треба було домовитися з ними, щоб вони погодилися на посвяту того чи іншого єпископа і призначення того чи іншого священика", - розповів Філарет.

Патріарх додав, що співробітники КДБ вимагали від священнослужителів розкривати сувору таємницю сповіді і розповідати все, що люди говорять на сповідуванні. За словами Філарета, йому навіть одного разу загрожували розстрілом після того, як він відмовився доносити на людей.

"Я сказав: ні, священик повинен зберігати таємницю сповіді. Тоді він виймає пістолет, кладе на стіл і каже: ми можемо вас розстріляти. Я йому на це сказав: можете розстріляти мене, але для мене не має значення, помру я зараз, якщо ви мене розстріляєте, або я доживу до глибокої старості, но виконувати ці ваші умови не буду", - розповів Філарет.

Крім того, як КДБ управляло церквою за часів СРСР, найсвятіший Філарет зізнався, що мав на меті створити єдину в Україні православну церкву заради того, щоб припинити вплив на неї зовнішніх сил, які добивалися того, щоб Україна припинила своє існування як держава і увійшла до складу російської імперії, так званого "русского мира". Також Філарет розповів, як проходило голосування на Об'єднавчому соборі, де проголосили створення Православної церкви України, і чому своїм наступником вибрав Епіфанія.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що патріарх Філарет спростував резонансні заяви митрополита Луцького і Волинського Михаїла про шантаж під час обрання предстоятеля нової Православної церкви України. За його словами митрополита Михайла не шантажували, а "вмовляли" зняти свою кандидатуру.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?