Росія більше не "братня держава": Лукашенко зробив гучну заяву
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія більше не "братня держава": Лукашенко зробив гучну заяву

Росія більше не "братня держава": Лукашенко зробив гучну заяву
Джерело:  online.ua

Росія більше не братня держава, але залишається ключовим зовнішнім партнером для Білорусі.

З такою заявою виступив президент Білорусі Олександр Лукашенко на нараді з актуальних питань співробітництва з Москвою, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт булорусского лідера.

"Я вже не кажу (не називаю Росію, - ред.) братньою державою, тому що, як мені повідомляють, в Росії це не сприймається. Нібито прийшли нові люди, яким це поняття неприйнятно. Що ж, будемо партнерами", - сказав Лукашенко.

При цьому він підкреслив, що всебічний характер відносин між Москвою і Мінськом має серйозне значення не тільки для Білорусі, але також і для Росії. Вони, за словами Лукашенка, будуються на системній і плановій основі, хоча багато важливих угод і не виконуються російською стороною.

"З усіх питань домовленостей з Росією в Союзній державі і в цілому в плані відносин не тільки як з партнерами, але і як братнім, близьким Білорусі державою, рішення прийнято. І на Вищій державній раді, і на союзному Радміні, і в двосторонньому форматі підписано багато угод. На жаль, як я часто говорю, вони не всі виконуються", - підкреслив Лукашенко.

Він нагадав, що лише півроку тому на рівні Вищої державної ради було підписано низку важливих угод між Білоруссю і Росією, в яких охоплено широке коло питань, але багато з них так і залишилися невиконаними.

"В середині цього року ми повинні були почати і закінчити до кінця року питання щодо цін на газ (ми в Пітері домовлялися з Путіним), вирішити питання нафтові у зв'язку з податковим маневром в Російській Федерації. Однак на всі наші пропозиції Росія не пішла, і ці терміни фактично зірвані. і наша частина делегації завтра на переговорах, і російська повинні будуть відповісти на питання, чому прийняте двома президентами рішення не було виконано в цьому році ", - пояснив Лукашенко.

Майбутні переговори в Москві він назвав непростими, оскільки Росія відкинула всі пропозиції Білорусі щодо цін на газ і компенсації за податковий маневр, хоча на вищому рівні було прийнято компромісне рішення.

"Раніше була заява першого віце-прем'єра Росії Антона Сілуанова, який вів відповідні переговори, що втрати Білорусі чималі, і російська сторона була готова компенсувати ці втрати за рахунок бюджету. І потім раптом все зупинилося. Я хотів би отримати відповідь на питання: чому зупинилися ці переговори, коли в принципі все було готово для прийняття рішення навіть на союзному Радміні в Бресті? " - додав Лукашенко, підкресливши, що в ході майбутніх переговорів в Кремлі білоруська сторона буде чітко позначати і відстоювати свою позицію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Білорусі Олександр Лукашенко провів секретну нараду з вищим керівництвом країни, якому доручив розробити заходи протидії російським загрозам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?