Католицьке Різдво 2019: як святкуюють і що не можна робити в це свято
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Католицьке Різдво 2019: як святкуюють і що не можна робити в це свято

Католицьке Різдво 2019: як святкуюють і що не можна робити в це свято
Джерело:  online.ua

25 грудня католики всього світу відзначають одне з найголовніших свят року - Католицьке Різдво. У 2019 році українці відпочивають в цей день, так як це свято кілька років тому стало офіційним в Україні. Як відзначають Католицьке Різдво, чим воно відрізняється від православного, що не можна робити в цей день - в матеріалі ONLINE.UA.

Католицьке Різдво: як відзначають це свято

У католиків і православних різдвяні традиції схожі, хоча для католиків Різдво це більше сімейне свято, а для православних - духовне. Головний вечір перед Різдвом - Святвечір - наголошується напередодні, 24 грудня. Назва походить від страви сочиво, яку ми звикли називати кутею. Святкувати Різдво католики, як і православні, починають після того, як на небі з'являється перша зірка. На святковий стід зазвичай ставлять запечене м'ясо. Всього прийнято ставити 12 страв за кількістю апостолів.

Католики святкують Різдво протягом восьми днів - протягом цього часу вони згадують святих. За святковим столом вони завжди залишають одне вільне місце - це означає готовність прийняти будь-якого самотнього мандрівника, яким був колись сам Христос.

Що не можна робити на Католицьке Різдво

Як і на Різдво Христове, на Католицьке Різдво не можна працювати і займатися побутовими справами - прибирати, прати, шити і так далі. Цей день повинен бути присвячений Богові, молитвам і роздумам про духовне. є повір'я, що рукоділля в Католицьке Різдво загрожує раптовою сліпотою або глухотою.

У цей день католики просять вибачення у всіх, кого могли образити і самі очищають душу від образ. Як і на християнське Різдво, 25 грудня не можна лаятися і лихословити.

Є ще одна цікава прикмета і традиція на Католицьке Різдво. Вважається, що в цей день не можна надягати старі речі, а потрібно не економити і купити для свята гарне вбрання, а також приготувати багатий стіл. За прикметою, все, що люди витратять на це свято, повернеться їм та й додасться протягом наступного року.

Раніше ONLINE.UA публікував найкращі привітання в віршах і прозі з Католицьким Різдвом 2019.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?