Які зміни очікують українців з 1 січня 2019 року: головні нововведення
Категорія
Україна
Дата публікації

Які зміни очікують українців з 1 січня 2019 року: головні нововведення

Які зміни очікують українців з 1 січня 2019 року: головні нововведення
Джерело:  online.ua

З 1 січня 2019 року в Україні почнуть діяти кілька нововведень. З першого числа буде підвищена мінімальна зарплата і пенсія, запрацює монетизація субсидій, вступлять в силу новації медичної реформи. Крім цього з 2019 року в Україні по-новому реєструватимуть безробітних і зміниться система перевірок бізнесу. Як нововведення позначаться на житті українців - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму

З 1 січня 2019 року в Україні підвищили мінімальну зарплату. Відтепер вона становить 4173 гривні, що на 12% вище, ніж у 2018 році (3723 грн). У тих українців, чия зарплата розраховувалася з прив'язкою до мінімалки - дохід зросте.

Очікується збільшення заробітних плат для працівників науково-педагогічної сфери та військовослужбовцям-контрактникам на 20% і 30% відповідно.

З 1 січня 2019 року також ще зросте прожитковий мінімум в Україні - 1853 грн. У держбюджеті України передбачено, що з 1 липня 2019 року прожитковий мінімум буде встановлений в розмірі 1936 гривень, а з 1 грудня наступного року підвищиться до 2027 гривень.

Для основних соціальних і демографічних груп населення на 2019 рік встановлено такий прожитковий мінімум:

  • для дітей до 6 років: з 1 січня 2019 року - 1626 грн, з 1 липня - 1699 грн, з 1 грудня - +1779 грн;

  • для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2019 року - 2027 грн, з 1 липня - 2118 грн, з 1 грудня - 2218 грн;

  • для трудоспоспобних осіб: з 1 січня 2019 року - 1921 грн, з 1 липня - 2007 грн, з 1 грудня - 2102 грн;

  • для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2019 року - 1 497 грн, з 1 липня - 1564 грн, з 1 грудня - +1638 грн.

Монетизація субсидій

З 2019 року в Україні нарешті запрацює монетизація субсидій, в рамках якої держава почне виплачувати пільги грошима. Монетизація буде проходити в три етапи:

- з 1 січня 2019 року монетизація субсидій і пільг буде проведена для сімей, які звернуться за допомогою вперше. Гроші будуть переводитися на аккаунт субсідіанта в "Ощадбанку". З цього аккаунта буде здійснюватися розрахунок з постачальниками комунальних послуг. Такий алгоритм дозволить сім'ям-субсідіантам щомісяця не вносити обов'язковий платуж за кожен вид комунальних послуг - держава через банк буде оплачувати частину комуналки в рамках виділеної субсидії і соціальних норм, а іншу частину рахунку вже потрібно буде доплатити;

- з 1 травня 2019 року монетизація субсидій почне проводитися для тих сімей, які отримують субсидію на протязі багатьох років, включаючи літній період;

- з 1 жовтня 2019 року в Україні запрацює повномасштабна монетизація, в рамках якої одержувачі субсидій будуть отримувати готівкою різницю зекономлених коштів за результатами опалювального сезону.

Медична реформа

З 1 січня 2019 року в Україні стартує новий етап медичної реформи - всі установи первинної ланки медичної допомоги повинні переукласти договори з Нацслужби здоров'я. Після цього буде здійснено перехід на нову модель фінансування - оплати за медичні послуги від Національної служби здоров'я за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

З 1 червня 2019 року всі медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, отримуватимуть оплати за договором з Національною службою здоров'я за пацієнтів, які підписали декларації і проживають на території обслуговування медичного закладу. Але навіть після цього медики будуть зобов'язані надати безкоштовну допомогу пацієнтові в невідкладному стані, навіть якщо він не підписав декларацію.

Нові правила реєстрації безробітних

У держслужбі зайнятості з 1 січня 2019 року з'явиться інститут "кар'єрного радника", який буде забезпечувати супровід громадянина, що реєструється як безробітний, а також сприяти в пошуку роботи та плануванні його кар'єри.

При цьому облік осіб проводитиме центр зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування безробітного. Для того, щоб стати на облік по безробіттю, необхідно буде: пред'явити паспорт громадянина України, спарвку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомити про освіту, досвід роботи, зайнятості або перебування в трудових відносинах.

Нова система перевірок бізнесу

З нового року в Україні також зміниться система перевірок бізнесу - перевірки більше не проводитимуть за формальним принципом.

Перевірки підприємств будуть проходити відповідно до попереднього плану, який буде відкритий для ознайомлення. Дізнатися, чи не планується перевірка вашого бізнесу - можна на Інспекційному порталі.

Проводити перевірки бізнесу будуть контролери, але тільки за списком конкретних ризиків діяльності компанії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, які фактори будуть впливати на ціни в Україні в 2019 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?