Видовищний зорепад і кривавий Місяць: в січні 2019 року українці побачать унікальні астрономічні явища
Категорія
Технології
Дата публікації

Видовищний зорепад і кривавий Місяць: в січні 2019 року українці побачать унікальні астрономічні явища

Видовищний зорепад і кривавий Місяць: в січні 2019 року українці побачать унікальні астрономічні явища
Джерело:  online.ua

З самого початку 2019 рік почне радувати землян яскравими астрономічними подіями. Уже в січні астрономи обіцяють унікальний зоряний дощ і кривавий Місяць, повідомляє ONLINE.UA.

Січневий зорепад, за твердженням астрономів, буде найяскравішим в 2019 році. Зорепад Квадрантіди, розпочався 28 грудня 2018 року і триватиме до 12 січня 2019 року. Але розглянути метеори, що спалахують на небосхилі, можна буде тільки в ніч з 3 на 4 січня - в пік зорепаду можна буде спостерігати до 120 падаючих зірок на годину.

Квадрантіди - щорічний метеорний потік. Він вважається одним з найяскравіших зорепадів року нарівні з такими потоками-гігантами, як Гемініди (в грудні) і Персеїди (в серпні). Джерело Квадрантіди було невідомим аж до 2003 року, поки астроном з Нідерландів Пітер Дженніскенс не знайшов свідчення того, що потік пов'язаний з невеликим астероїдом - уламком комети, зруйнованої близько 500 років тому.

Після новорічних свят, насолодившись зорепадом Квадрантіди, земляни зможуть спостерігати видовищне місячне затемнення. Перший в 2019 році кривавий Місяць пройде 21 січня - початок напівтіньового місячного затемнення очікується о 4:37 по Києву, а початок повного тіньового затемнення - в 6:41. Максимальна фаза кривавого Місяця буде після 7 години ранку, коли над Україною вже зійде Сонце. Залишається сподіватися на те, що небо буде відносно безхмарним, що дозволить побачити унікальне астрономічне явище в ході якого супутник Землі буде приймати незвичайні червонуваті відтінки, через що це явище і називають кривавий Місяць.

Як повідомляв ONLINE.UA, останнім зорепадом 2018 року став зоряний дощ Гемініди, який пройшов в грудні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?