Святий вечір 2021: що не можна робити в переддень Різдва
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Святий вечір 2021: що не можна робити в переддень Різдва

Святий вечір 2021: що не можна робити в переддень Різдва
Джерело:  online.ua

Християни починають святкувати Різдво Христове напередодні ввечері, 6 січня. Святий вечів таїть в собі безліч традицій, обрядів і заборон. Як святкують Святий вечір в Україні, що не можна робити в переддень Різдва - в матеріалі ONLINE.UA.

Святий вечір 2021: головні традиції і обряди

Різдвяний святий вечір припадає на останній день посту, тому на стіл у Святий вечір ставлять тільки пісні страви без вмісту олії, яєць, молока і сметани.

Головною стравою на Святий вечір вважається кутя. Крім неї на святковий стіл, за яким збираються всі члени родини після появи в небі першої зірки, ставлять ще 11 пісних страв. Під час вечері прийнято поминати всіх покійних рідних.

Ще одним важливим символом Святого вечора є Дідух - сніп пшениці, який уособлює благополуччя сім'ї. Його ставлять в кутку столу на Святий вечір.

Важливим правилом вечері на Святий вечір, яка починається з молитви і запалювання свічки, є те, що всі 12 страв на столі мають скуштувати, але при цьому їх не можна доїдати до кінця - холодильник буде порожнім круглий рік. Ці страви залишають на столі на всю ніч до настання Різдва.

Що не можна робити в переддень Різдва - заборони Святого вечора

У Святий вечір не прийнято до сходу першої зірки обідати - невеликий перекус дозволений тільки дітям. Також в Святий вечір за столом заборонено багато і голосно розмовляти, а також виходити з-за столу - так можна впустити в будинок нечисту силу.

Увечері напередодні Різдва не можна працювати і ні в якому разі сваритися. Всі домашні справи потрібно завершити до настання темряви. Також вважається, що в переддень Різдва не можна гадати, але багато людей вірять в силу різдвяного чарівництва, тому на Святий вечір намагаються заглянути в майбутнє і дізнатися свою долю.

Раніше ONLINE.UA публікував красиві і веселі колядки на Різдво 2021  - тексти пісень для дітей і дорослих.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?