Вселенський патріархат ніколи не визнавав права РПЦ над Києвом: Варфоломій привітав українців з Томосом
Категорія
Україна
Дата публікації

Вселенський патріархат ніколи не визнавав права РПЦ над Києвом: Варфоломій привітав українців з Томосом

Вселенський патріархат ніколи не визнавав права РПЦ над Києвом: Варфоломій привітав українців з Томосом
Джерело:  online.ua

Після того, як Україна отримала Томос про автокефалію ПЦУ, Вселенський патріарх Варфоломій звернувся з привітаннями до українців. Він заявив, що Вселенський патріархат ніколи не визнавав канонічні права РПЦ над Києвом, підкресливши, що з отриманням незалежності Православної церкви в Україні почалася нова сторінка в історії країни, повідомляє ONLINE.UA.

У своїй промові в момент вручення Томосу про автокефалію ПЦУ Епіфанію Варфоломій нагадав про обставини передачі Москві права на висвячення митрополита Київського, а також про те, що українці протягом століть прагнули до незалежності.

"Як свідчать архівні джерела і події, що відбувалися в минулому і нинішні, мова йде не тільки про те, що віруючі Києва колись вважали себе частиною церкви Москви. Вже з 1325 року (тоді була заснована кафедра митрополита в Москві, до того вона була в місті Володимир - ред.), коли митрополія Києва була тимчасово передана Москві, віруючі в Києві прагнули до еклезіастичної незалежності - це бажання не зникло протягом століть і перетворилося в потужне і непереборне бажання їх душі", - зазначив Вселенський патріарх.

Варфоломій також підкреслив, що ще перша конституція України гетьмана Пилипа Орлика, яка з'явилася в 1710 році, зазначила, що "Православна церква України повинна залишатися під святим апостольським престолом в Константинополі". На підставі цих історичних свідоцтв, за словами Вселенського патріарха, Константинополь надав еклезіастичний статус автокефалії ПЦУ.

"Сьогодні починається нова сторінка в історії України. Константинопольська церква, яка таким же способом дарувала статус автокефалії всім новим заснованим церквам, сьогодні дарує її вам. Сьогодні, офіційно і канонічно, ви стаєте 15-й церквою в благословенному хорі автокефальних церков", - підсумував Варфоломій.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в РПЦ і УПЦ МП істерично відреагували на те, що Україна отримала Томос про автокефалію. У патріарха Кирила висловили надію, що єдину помісну Православну церкву України не визнають інші помісні церкви, а в УПЦ МП відмовилися проводити служби спільно з ПЦУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?