Українську церкву визнають патріархатом і РПЦ увійде в спілкування з нею - патріарх Філарет
Категорія
Україна
Дата публікації

Українську церкву визнають патріархатом і РПЦ увійде в спілкування з нею - патріарх Філарет

Українську церкву визнають патріархатом і РПЦ увійде в спілкування з нею - патріарх Філарет
Джерело:  Укрінформ

Українська церква - велика церква. В майбутньому Вселенський патріарх визнає її патріархатом, не дивлячись на те, що сьогодні ПЦУ визнана митрополією.

Про це заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет в інтерв'ю телеканалу "Прямий", передає ONLINE.UA з посиланням на Укрфінформ.

"Поки нас визнали як митрополію, і ми з цим згодні. Хоча ми 25 років були патріархатом, але зараз погодилися на те, що ми - митрополія, але митрополія для всього православ'я. Ми маємо претензію на патріархат тому, що ми - велика церква. ми сподіваємося, що Українську Церкву з часом константинопольський Вселенський патріарх визнає і патріархатом. Це - майбутнє, але це буде", - сказав Філарет.

Філарет переконаний, що після отримання Томосу про автокефалію в спілкування з ПЦУ увійде велика частина православних церков. На думку патріарха, тільки Антіохійська, Російська та ще кілька помісних церков не ввійдуть в спілкування з українською церквою, але Філарет вважає, що це тимчасово.

"Поступово всі увійдуть в молитовне єднання і з Вселенським патріархом, і з українською церквою. У тому числі і Російська церква, тому що іншого шляху немає. Раз ми православні, то повинні триматися єдності", - підкреслив патріарх.

Він також пояснив, що Російська церква, яка звинувачує ПЦУ в розколі, сама в ньому може опинитися, тому що не дотримується єдності. Філарет нагадав, що після того, як українська церква вийде з РПЦ, то остання вже не буде такою великою, як раніше.

"А раз вона не велика, то вона і впливу не матиме, змушена буде під тиском і єпископів, і віруючих, і духовенства шукати єдності з усім православ'ям", - підсумував Філарет.

Раніше патріарх Філарет запевняв, що рано чи пізно українці об'єднаються в одну велику церкву, яка стане другою за величиною в світі серед православних церков.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Порошенко назвав слабкістю Москви реакцію Росії на Томос для України, підкресливши, що всі фейки і звинувачення з боку РПЦ на адресу ПЦУ є частиною війни Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?