Філарет: Російська церква може опинитися у розколі
Категорія
Світ
Дата публікації

Філарет: Російська церква може опинитися у розколі

Філарет: Російська церква може опинитися у розколі
Джерело:  online.ua

Почесний патріарх Православної Церкви в Україні Філарет заявив, що розколу у православ'ї не буде, і у майбутньому навіть Російська, Антіохійська та деякі інші церкви все ж увійдуть у спілкування з українською церквою. Крім того, може статися, що РПЦ, яка звинувачує ПЦУ у розколі, сама може опинитися на деякий час у розколі, передає ONLINE.UA.

За словами Філарета, з отриманням Томосу про автокефалію Української церкви значна, більша частина православних церков все ж увійде у спілкування з нею.

"Частина помісних церков, а також Російська церква, Антіохійська церква та деякі інші не ввійдуть у спілкування з українською церквою, але це тимчасово. Поступово всі ввійдуть в молитовне єднання і з Вселенським патріархом, і з українською церквою. Зокрема і російська, тому що іншого шляху нема. Оскільки ми – православні, то повинні триматись єдності", – зауважив патріарх.

Він також наголосив, що той, хто не тримається єдності, може опинитися в розколі.

“Може трапитись, що російська церква, яка звинувачувала нас у розколі, сама може опинитися на деякий час у розколі... Але ж вона не буде вже великою, бо українська церква від неї відокремиться. Вона вже відокремилась, і тому вже російська церква – не така велика, якою вона була. А оскільки вона – не велика, то вона і впливу не буде мати, змушена буде під тиском і єпископів, і віруючих, і духовенства шукати єдності з усім православ’ям», – заявив Філарет.

Також він висловив переконання, що розколу, розділення на віки у православ'ї не буде.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  патріарх Філарет спростував резонансні заяви митрополита Луцького і Волинського Михаїла про шантаж під час обрання предстоятеля нової Православної церкви України. За його словами митрополита Михайла не шантажували, а "вмовляли" зняти свою кандидатуру.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?