В Росії розізлилися через заяви Японії щодо спірних територій
Категорія
Світ
Дата публікації

В Росії розізлилися через заяви Японії щодо спірних територій

В Росії розізлилися через заяви Японії щодо спірних територій
Джерело:  online.ua

МЗС Росії викликало посла Японії Тойохісу Кодзукі, щоб висловити своє невдоволення щодо спірних островів, які Москва називає Південними Курилами, а Токіо – окупованими територіями. У відомстві уточнили, що причиною виклику посла стали повідомлення з Токіо про те, що Японія планує відмовитися від компенсацій за Курильські острови, передає ONLINE.UA.

Так, у відомстві зазначили, що звернули увагу на нещодавні висловлювання японського керівництва з проблематики мирного договору з Росією.

"Голові японської дипмісії було вказано, що подібні висловлювання грубо спотворюють суть домовленостей лідерів Росії і Японії про прискорення переговорного процесу на основі Спільної декларації 1956 року, дезорієнтують громадськість двох країн щодо змісту переговорів", - сказано в повідомленні.

Як відомо, чотири острови Курильської гряди (Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї) анексовані Радянським Союзом. У 1956 році СРСР і Японія підписали декларацію про завершення бойових дій, однак мирний договір так і не був підписаний. 14 листопада минулого року після зустрічі лідерів Росії і Японії оприлюднили домовленості повернутися до меморандуму 1956 року, за яким Москва погоджувалася передати японській стороні два з чотирьох островів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Росія створює на спірних Курильських островах потужну оборонну систему, яка покриє всі Курили і забезпечить захист Охотського моря. Зокрема, планується додаткове розміщення ракетних комплексів "Бал" і "Бастіон".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?