В НБУ пояснили, що допомогло стримати зростання цін
Категорія
Економіка
Дата публікації

В НБУ пояснили, що допомогло стримати зростання цін

В НБУ пояснили, що допомогло стримати зростання цін
Джерело:  online.ua

В НБУ повідомляють, що за підсумками минулого року інфляція перевищила прогноз через зростання адміністративно регульованих цін і тарифів, а також через зростання виробничих витрат на тлі підвищення зарплат, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу регулятора.

"Споживча інфляція сповільнилася з 13,7% у 2017 році до 9,8% в 2018 році, за даними Держстату. Це свідчить про розворот тренду зростання інфляції, що спостерігався в 2017 році, і ослаблення фундаментального інфляційного тиску на українську економіку. Це сталося перш за все завдяки жорсткій монетарній політиці Національного банку", - йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що незважаючи на очікуване зниження, за підсумками року інфляція очікувано перевищила мету НБУ 6% ± 2 п.п. на кінець 2018 року.

"Розгорнути тренд зростання інфляції і знизити інфляцію до однозначного рівня за підсумками року вперше за п'ять років допомогла насамперед жорстка монетарна політика Національного банку. Поступове підвищення облікової ставки почалося з жовтня 2017 року з урахуванням посилення інфляційних ризиків. Протягом минулого року для зниження інфляції в цільових орієнтирів в середньостроковій перспективі Правління Національного банку чотири рази підвищувало облікову ставку - всього на 3,5 пункту до поточних 18% річних", - повідомляє НБУ.

Також вказано, що це зумовило підвищення процентних ставок і, відповідно, надавало стимули для збільшення заощаджень. Крім того, це призвело до зміцнення курсу гривні до валют країн - основних торгових партнерів України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, які фактори будуть впливати на ціни в 2019 році. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?