Добровільна згода на секс: в Україні розвіяли міфи гучного закону
Категорія
Україна
Дата публікації

Добровільна згода на секс: в Україні розвіяли міфи гучного закону

Добровільна згода на секс: в Україні розвіяли міфи гучного закону
Джерело:  online.ua

В Україні 11 січня набув чинності закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству", яким посилюється відповідальність за злочини на сексуальному ґрунті і домашнє насильство. Цей закон викликав масу побоювань у українців, зокрема про необхідність отримання письмової згоди від партнера на секс.

У Міністерстві юстиції України спростували найпоширеніші міфи про гучний закон, повідомляє ONLINE.UA.

Зокрема, у відомстві спростували необхідність обов'язкового отримання розписки партнера. Там зазначили, що в законі про це не йдеться. Також там пояснили, що відтепер зґвалтуванням можуть вважатися будь-які дії сексуального характеру, вчинені без добровільної згоди потерпілої особи. Спростували в Мін'юсті і те, що з прийняттям цього закону в Україні буде складно захищатися від звинувачень в зґвалтуванні. У відомстві нагадали, що в країні діє презумція невинності.

Відповідний пост в соцмережі опублікувала також в.о. голови МОЗ Уляна Супрун. Вона пояснила, що означає згода на секс і чому важливо розширення понять "сексуальне насильство" і "зґвалтування".

Нагадаємо, революційні зміни в Кримінальний кодекс ввели 11 січня. Закон, що посилює відповідальність за злочини на сексуальному ґрунті і домашнє насильство, був прийнятий Верховною Радою 6 грудня 2018 року в зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи щодо запобігання насильству над жінками та домашнього насильства і боротьбу з цими злочинами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент України Петро Порошенко підписав закони про посилення покарання за несплату аліментів і про протидію домашньому насильству.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?