Що стане з Сонцем після його смерті: оприлюднена несподівана версія
Категорія
Технології
Дата публікації

Що стане з Сонцем після його смерті: оприлюднена несподівана версія

Що стане з Сонцем після його смерті: оприлюднена несподівана версія
Джерело:  online.ua

Через 10 млрд років Сонце перетвориться на гігантський кристал. Подібна трансформація схожа на перетворення рідкої води в лід, яким буде піддано наше світило.

Таку несподівану версію оприлюднила команда міжнародних вчених з США, Канади і Великої Британії, повідомляє ONLINE.UА з посиланням на Nature.

Вчені пояснили, що білі карлики є завершальним етапом еволюції зірок головної послідовності, до яких відноситься Сонце. Отже, після смерті обсяг Сонця поступово буде скорочуватися і зірка почне охолоджуватися.

Щоб дізнатися терміни перетворення Сонця в гігантський кристал, астрофізики проаналізували фотометричні і астрометричні дані, отримані космічним телескопом Gaia, про білих карликів, що знаходяться не далі 326 світлових років від Сонця. Всього було вивчено 15 109 об'єктів, для яких була визначена температура і гравітація на поверхні, маса, а також склад атмосфери.

В ході дослідження було встановлено, що для білих карликів характерна мала абсолютна зоряна величина і невідповідність між віком та ступенем охолодження. Це відкриття стало першим доказом того, що білі карлики дійсно переходять в твердий стан. При цьому перші припущення про перетворення білих карликів в кристали були висунуті ще півстоліття тому.

Нагадаємо, білими карликами називають залишки "загиблих" зірок відносно невеликої маси, які не володіють власними джерелами енергії. Вони з'являються внаслідок еволюції зірок з масою, що не перевищує сонячну більш ніж в 10 разів.

Раніше ONLINE.UА публікував фото Сонця, яке зробив космічний апарат Parker Solar Probe з рекордно близької відстані - 27 млн кілометрів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?