"Будуть важкі наслідки": політолог пояснив, чому Путін хоче наполовину замкнути Керченську протоку
Категорія
Політика
Дата публікації

"Будуть важкі наслідки": політолог пояснив, чому Путін хоче наполовину замкнути Керченську протоку

"Будуть важкі наслідки": політолог пояснив, чому Путін хоче наполовину замкнути Керченську протоку
Джерело:  24 канал

Політичний експерт  та голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що заяви Росії про подальшу затримку кораблів, які проходитимуть Керченською протокою, треба сприймати серйозно. На його думку, це не шантаж. Нові спроби для України можуть мати більш важкі наслідки. Можливі два варіанти вирішення проблеми, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Аналітик наголосив, що наразі в Росії параноя щодо диверсій відносно кримського моста. Але юридично проблему проходу кораблів через Керченську протоку вирішити в найближчому майбутньому неможливо. Україна не визнає анексію Криму, а Росія де-факто нав'язуватиме нові лінії морських кордонів.

"У ситуації з блокадою Керченської протоки можливі неформальні домовленості. Швидше за все, в Нормандському форматі, із залученням США та Туреччини. Суть – українська сторона повідомляє про проходження військових суден, а Росія дає дозвіл. Для нас це виглядатиме не дуже добре і красиво. Але інакше буде повторення подій 25 листопада 2018 року. Причому з більш трагічними наслідками: загибеллю українських моряків або широким військовим конфліктом, в якому Україна буде набагато слабша за Росію. І ніхто нас військовим шляхом не підтримуватиме. Не треба повторювати такі спроби. Це авантюризм" – вважає Володимир Фесенко.

На думку політолога, рішення можливе в контексті загальних домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Росія може взяти на себе зобов'язання щодо Керченської протоки в пакеті. Там можуть бути і газові домовленості, тому що в цьому році треба буде вирішувати питання з транзитом російського газу. І окремі пункти про те, що РФ зніме певні обмеження або встановить прозорі правила проходження через Керченську протоку українських кораблів, в тому числі, військових.

"Блокада Азовського моря з боку Росії може тривати. Але там є інтереси не тільки України, але Туреччини і впливових західних компаній. Прецедент із захопленням суден негативний, і оскаржуватиметься в міжнародному морському арбітражі. Для Росії це також стане проблемою. Москва торгуватиметься. Але Кремлю важливо наполовину замкнути Україну і контролювати протоку, де-факто зафіксувати, що Керченська протока "їх", - каже Фесенко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Путін намалював схему "порушень" українських кораблів у Керченській протоці для Меркель та Макрона, щоб переконати їх в тому, що вони йшли до Керчі для того, щоб підірвати міст.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?