В НБУ пояснили, чому спроби "розгойдати" курс вже не працюють
Категорія
Економіка
Дата публікації

В НБУ пояснили, чому спроби "розгойдати" курс вже не працюють

В НБУ пояснили, чому спроби "розгойдати" курс вже не працюють
Джерело:  online.ua

Заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський повідомив, що учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу регулятора.

"Намагання валютних міняйл навмисно розгойдувати курс гривні для "загону алєней", тобто підбурення населення купувати валюту на піку девальвації, вже не працює як раніше. Учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань", - написав Лепушинський.

Зазначається, що сезонність є тимчасовим явищем, яке поступово зникатиме завдяки звиканню населення і бізнесу до гнучкого курсоутворення і поступовому зняттю регулятором усіх адміністративних обмежень на валютному ринку.

"За зменшення панічної складової у поведінці фірм і домогосподарств, дієвішим стає і основний монетарний інструмент НБУ – облікова ставка. Логіка монетарної політики за інфляційного таргетування: вищі інфляційні ризики – вищі процентні ставки, створює суто економічні стимули для заощаджень у національній валюті та, як наслідок, стримування зростання цін. Поточна ситуація дуже контрастує з попереднім досвідом фіксованого валютного курсу в Україні, підтримка якого стимулювала накопичення дисбалансів в економіці країни, які прибиралися під час чергової кризи через значну девальвацію", - сказано в повідомленні експерта.

Як повідомляв ONLINE.UA,  в НБУ прогнозують, що розвиток економіки в 2019 році різко сповільниться до 2,5%, зокрема, через жорстку монетарну та фіскальну політику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?